Законови промени позволяват отлагане на съдебни дела с 30 дни

0

Промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ще позволят на председателите на съдилища да отлагат дела с 30 дни при усложняване на епидемичната обстановка. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Пламен Нунев и Анна Александрова.

Предложението е мотивирано със задължението на съдебните шефове да  предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на страните в делата – граждани, адвокати, съдии, прокурори и съдебни служители. Освен отлагане на дела до 30 дни се регламентира получаването на съобщения и призовки само по имейл за всеки, който вече се е съгласил на такава комуникация, и провеждането на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка.

Новите проекторазпоредби стават факт между първото и второто четене на друга промяна в Закона за мерките по време на извънредното положение – шестмесечното удължаване на валидността на документите за самоличност, които изтичат до 31 януари 2021 г.

В предложенията не става дума за дебатираната вчера с часове и подкрепена от мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 година, срещу която вече остро възразиха от Висшия адвокатски съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече