Законопроект за колекторските фирми слага край на безчинствата им

0

Фирмите, които събират задължения от хората, познати и като колекторски фирми, ще бъдат длъжни да уведомяват длъжника, преди да предприемат каквото и да е действие спрямо него, както и да го поканят да се издължи доброволно.

Съответният човек ще може да оспори това търсене.

Правилата са разписани в законопроекта за колекторските фирми, който беше одобрен на днешното заседание на правителството. Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова го определи като дългоочакван и посочи, че с него се решават проблемите на хиляди потребители, изтърпяли многогодишен тормоз от страна на въпросните фирми.

Нинова сподели очакването си, че законопроектът ще бъде гласуван и от Народното събрание, тъй като е предварително консултиран с партиите от управляващото мнозинство. Припомни, че досега са правени и други опити за разглеждането му, неуспешни.

Според проекта фирмите, които изпълняват колекторска дейност, ще подлежат на регистрация.

Те ще трябва да докажат, че разполагат с капитал от поне 500 хиляди лева, и че има застраховка „Професионална отговорност“.

Изисквания има и към ръководството на фирмите – лицата да не са осъждани или да не се водят наказателни дела срещу тях.

Служителите на тези фирми няма да имат право да звънят на длъжници от 8 вечерта до 7 сутринта, а след първия разговор с човек ще могат да звъннат отново след най-малко 2 дни.

Те няма да имат право да разлепват информация на публични места за задълженията на хората.

Колкото до размера на задължението, което могат да съберат, той няма да е по-голям от първоначалния плюс законната лихва, но не и други такси.

„Полагаме всички усилия да ви помогнем, държавата ще ви защити от тези посегателства върху достойнството и имуществото ви“, обърна се Корнелия Нинова към българските граждани, които имат неплатени задължения.

Законопроектът предвижда глоби при неизпълнение на новите правила.

За физически лица глобата ще бъде в размер от 5 хиляди до 15 хиляди лева. А за юридически лица и еднолични търговци е предвидена санкция от 10 хиляди до 50 000 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече