Закопчаха двама в бивша дърводелница, копали ударно криптовалута

0

Двама души на по 30 и 38 години са задържани в хода на специализирана полицейска акция в бивш цех за дървопреработка край сливенското село Мечкарево. Първоначално те са зад решетките по закона за МВР, предстои прокуратурата да издаде постановление за оставането им там за по 72 часа, съобщи окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Срещу задържаните , които са с постоянни адресни регистрации в Пловдив и Перущица предстои да бъде повдигнато обвинение за незаконно присъединяване към елмрежата, което предвижда затвор до 5 години затвор. Двамата мъже, за единия от които се знае че е съден за производство и държане на фалшива валута са били спипани в помещение, в което към момента на задържането им през нощта на 22 декември са били в работен режим 16 компютърни конфигурации за копаене на криптовалута. В съседно помещение е имало подготвени за включване още 800 конфигурации, всяка от които с мощност от 2 киловолта. Захранването на работещите „копачки“ е ставало чрез незаконно прекаран кабел директно от близък трафопост на ЕвN, за останалите захранването е трябвало да се осъществи посредством мобилен трансформатор, уточниха от ОД на МВР – Сливен, които са работели по казуса от седмица след получен оперативен сигнал.По първоначални данни месечният разход на ел.енергия е около 4000 – 5000 лева. 

На трафопостта, откъдето е ставало захранването към обекта е имало електромер, който обаче не е отчитал количествата електроенергия към помещенията. Уредът е бил умишлено повреден, даде да се разбере прокурор Стефанов. Никой от село Мечкарево, където живеят около 500 души е нямал представа какво се случва в бившето дървопреработвателно предприятие, което се намира в близост до река Тунджа в обрасла с ракита местност. Кметът на селото Георги Стоянов разбрал за нелегалната ферма за добив на криптовалута късно вечерта на 22 декември след обаждане на полицаите. По думите му имотът бил отдаден под наем от собственика му, който преди време там произвеждал пелети.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече