Замесен ли е шефът на Американската търговска камара Иван Михайлов в схеми за милиони с помощи за Украйна?

0

Поредна схема с помощи за Украйна замеси името на шефа на Американската търговска камара в България (АТКБ) Иван Михайлов, издаде източник на Alarma.bg от прокуратурата, където е входиран сигнал за злоупотребите.

Подателят твърди, че Иван Михайлов е забъркан в гешефти с Украйна още по времето, когато бе председател на Управителния съвет на Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии” (БРАИТ). Настоящият шеф на АТКБ сдаде поста асоциацията през март 2023-а.

Държавното обвинение е сезирано, че Иван Михайлов организирал помощ за Украйна в качеството му на управител на Visteon Electronics Bulgaria и председател на Аутомотив клъстер.

Помощта била насочена в осигуряването на заетост и настаняване и, по-важното – дарителски акции в подкрепа на нуждаещите се.

Подателят на сигнала разполагал с данни, че именно тук е приложена криминална схема – парите, събрани за Украйна, са отклонени към джобовете на организаторите на акцията, сред които е и Иван Михайлов, което той сам е признавал в свои интервюта за подобна инициатива, вида Alarma.bg.

Всъщност, престъпления с помощите са сред най-разследваните от самата Украйна. Не е тайна, че далаверата върви по линия както на помощи в пари, така и на дарения от всякакъв вид – генератори за ток, резервни части, храни и всичко, от което има нужда страната във войната срещу Русия.

Според украинската прокуратура става дума за „връщане” на 30% от дарението към самия дарител. Т.е., ако дадена организация събере и изпрати 1 млн. евро помощта към Киев, корумпяги връщат обратно 300 000 евро към дарителя, които потъват в неговите джобове.

В сигнала се споменават и конкретни суми, събрани от IT обществото, но никога не са достигнали до нуждаещите се. Въпросът сега е къде са милионите? Съдбата на парите може да се установи само след обстойно разследване на работата на председателя на Американската търговска камара в България Иван Михайлов, категоричен е подателят на сигнала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече