Западни компании се изтеглят от Русия

0

Все повече чуждестранни компании се изтеглят от руския пазар. Тази сутрин доларът и еврото отново поскъпнаха рекордно спрямо рублата.

Руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че е било трудно да се прогнозират мащабът и дълбочината на настоящите санкции.

„Боинг“ и „Ербъс“ официално обявиха, че прекратяват техническото обслужване и доставката на резервни част за руските авиокомпании. Три от най-големите фирми за контейнерни превози спират транспортните си линии от и до Русия.

Италианската енергийна компания „Ени“ обяви, че ще продаде дяловете си в газопровода „Син поток“, който свързва Русия и Турция.

Австрийският петролен концерн OMV окончателно се отказа от участие в два проекта за добив на природен газ в Сибир, съобщи ръководството на компанията. Прекратяват се преговорите с „Газпром“ за закупуването на близо една четвърт от акциите на добивната компания в Сибир. Освен това OMV ще преразгледа и участието си в газопровода „Северен поток 2“, чието лицензиране Германия спря заради руското нападение над Украйна.

Американската петролна компания „Ексън мобайл“ последва примера на „Роял Дъч Шел“ и „Бритиш петролиум“ и също се изтегля от руските си проекти.

DHL прекрати доставките на стоки и документи до Русия и Беларус.

„Хонда“ и „Бе Ев Ве“ също напускат руския пазар. “Найк” и “Епъл” спират продажбите си в Русия.

Държавната „Сбербанк“ обяви, че затваря дъщерните си банки в Европа, които са се сблъскали с ненормален отлив на средства и със заплаха за сигурността на служителите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече