Започна делото на Еврокомисията срещу „АстраЗенека“

0

Делото, което Европейската комисия заведе срещу фармацевтичната компания „АстраЗенека“ заради неизпълнение на договорените доставки на ваксини срещу Covid-19, започна в първоинстанционен съд в Брюксел.

Комисията търси правата си и затова, че британско-шведската компания няма надежден план, за да осигури навременна доставка на дозите.

Процесът ще бъде открит, като той ще се води по спешна процедура и решението може да се очаква в рамките на седмици, поясниха от Европейската комисия.

Консултанти вече предупредиха, че резултатът може да не е в полза на Комисията и страните-членки, тъй като в договора няма клауза, която да предвижда санкции, ако компанията не изпълнява задълженията си или има проблем с качеството на ваксините ѝ.

Миналата година Комисията и дружеството договориха закупуване на 300 млн. ваксини с възможност за допълнителни 100 млн.

Особено атрактивна беше предлаганата цена на ваксината – 1,78 евро спрямо 12 евро на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

В края на миналата година обаче се разбра, че „АстраЗенека“ няма да може да изпълни обещанието си да осигури 90 млн. ваксини за първото тримесечие и вместо това достави 30 милиона – стъпка, която разгневи Еврокомисията и предизвика объркване сред страните-членки.

Дружеството бе обвинено, че изнася ваксини, произведени в заводи в ЕС за Обединеното кралство в ущърб на Общността. Това доведе и до въвеждането на контролен механизъм за износа на ваксини от страна на Комисията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече