Защо само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас се произвежда изцяло от овче мляко?

0

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване на сдружение „За достъпна и качествена храна“. Нито една държавна институция обаче още не се е свързала със сдружението, обясни пред БНР председателят му Андрей Велчев. 

„Най-голяма беше изненадата при биволското, което е най-скъпото на пазара, а в него нямаше нищо биволско“.

Изследвани са петте най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена, а не тези от ниския сегмент. Проверките са извършени в една от най-големите акредитирани лаборатории в Европа, посочи той в предаването „Преди всички“. 

„Тя направи количествен анализ и показа, че в повечето има над 50% краве млякоПотребителят е ощетен, защото плаща за три пъти по-евтин продукт“. 

Част от потребителите купуват определено сирене заради алергии или по лекарско предписание и при тях наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, отбеляза експертът. 

Това не е първият подобен анализ, който се извършва. Предишната проверка е направена през май, но тогава не е имало сериозни последици за нарушителите. Сега са проверени същите производители. 

„Борим се да има една институция, която да се грижи за здравето“.

Единствената помощ идва от Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза той.

„При подобен случаи тя взе отношение и направи производство“.

Разчитаме, на първо място, на самия сектор – той има интерес да се оповестят хората, които нарушават традициите и доброто име на бранша, обясни Велчев. 

„Ние не участваме в конкурентна война, а в такава, която е в полза на потребителите„.

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече