Звездата Диана Дамрау открива новия сезон на Софийската филхармония

0

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров беше гост на международен симпозиум в рамките на фестивала „Варненско лято“ на тема „Творческият процес през погледа на композитора, диригента и интерпретатора“. Маестро Тодоров разказа за опита си в изпълненията на деветте симфонии на Лудвиг ван Бетовен.

Специално за предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ той сподели, че за пръви път в кариерата си прекарва лятото в България, но отменените заради пандемията пътувания веднага са били заменени с участия на родна сцена, най-вече във Варна. Найден Тодоров беше на пулта при откриването на фестивала „Варненско лято“, после дирижира и два спектакъла на операта „Макбет“ с Александрина Пендачанска и Кирил Манолов в главните роли. След оперната гала „Завръщане“ на Соня Йончева в Пловдив, Тодоров се върна в морската столица за симпозиума.

За пръви път, заради усложненията, породени от пандемията, Софийската филхармония направи извънреден летен сезон. И само 4 дни след края му ще бъде открит официално новият сезон, в афиша на който присъстват много блестящи изпълнители на световните сцени. На 4 септември от 19 часа в зала „България“ солисти на Националния оркестър ще бъдат Диана Дамрау и Никола Тесте – звезди в зенита си на оперния небосклон. Ще дирижира маестро Павел Балев, чиято е заслугата за дългоочакваното събитие. Сега надеждите на филхармониците са публиката, зажадняла за концерти на живо, да се върне в залата и да подкрепи музикантите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече