Здравният министър: Самолечението е изключително опасно!

0

На територията на България имаме достатъчно количество медикаменти и презапасяването с лекарства е причината за проблема, който наблюдаваме в момента. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред здравното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Изявлението на здравния министър, председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства е по повод разпространявани в социалните мрежи протоколи за лечение при симптоми на коронавирусна инфекция и силното търсене на антибиотици в аптечната мрежа.

Проф. Ангелов заяви, че приемането на антибиотици без предписание от лекуващ лекар в началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, тъй като това намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция.

Самолечението и презапасяването е абсолютно вредно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до резистентност. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е необходимо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват, призова проф. Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз.

Тя посочи, че е недопустимо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от лекар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече