“Зеленият сертификат“ имаше много кратък живот у нас, за да си свърши работата

0

От четвъртък започва поетапно облекчаване на Covid мерките в страната, гласи заповед на здравното министерство. Заведенията и на публичните мероприятия стават достъпни без зелен сертификат при преценка на собственици и организатори, разрешават се също така и извънкласните занимания за деца при ограничение до 12 в група. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Христиана Бацелова, епидемолог:

“В България дадохме много кратък период на “Зеления сертификат“, за да си свърши работата действително. Късно беше въведен в сравнение с другите държави в Европа. Шотландски учени доказаха, че “Зеления сертификат“ има положителни последици в доста направления, както при повишаване на ваксинационния обхват, което води до ограничаване на разпространението на вируса.

Има положителен ефект и върху икономиката, защото не се затварят ресторанти. Но в България контрол на много места почти не се осъществяваше.

Имаме много нисък ваксинационен обхват у нас. Ако това остане така при вирус, който мутира, вероятно ще останем ендемичен район. Това е много срамно при положение, че имаме толкова много ваксини.

С тъга мога да кажа, че сякаш се вижда краят на ваксинационната кампания, страшно малко хора се ваксинират с първи дози. Епидемията у нас не е приключила, притесняваме се от нови варианти на вируса.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече