Знакови лица от ПП-ДБ аут от парламента!

0

Знакови лица от редиците на „Продължаваме промяната – Демократчна България“ (ПП-ДБ) няма да намерят място в бъдещото Народно събрание. Според разпределението на мандатите по райони ПП-ДБ нямат нито едно депутатско място от Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Сред имената са Ивайло Мирчев, който в момента временно ще е лидер на „Да,България“, вместо Христо Иванов. Мирчев бе водач на листата на ПП-ДБ в Добрич. Той фигурира на 32-ро място в листата на формацията и в 23-ти район в столицата, но оттам обединението ще има 7 мандата. Тук той има едва 838 преференции и не може да пренареди листата, за да избута останалите, защото за това са нужни 3880 лични гласа.

Същата съдба има и Настимир Ананиев, който е едва 8-и в 23-ти МИР в София. Извън НС остава и Антоанета Цонева, която водеше в Търговище. Няма да е депутат и Мирослав Иванов, който бе начело в Ямбол.

Същата съдба има и Михаил Камбарев, който бе първи в Смолян. С парламента се разминават Искрен Арабаджиев от Ловеч и Ванина Вецина в Монтана. С един мандат по-малко имат ПП-ДБ в Перник. Този път вместо двама вкарват в НС един човек. Водач на листата там е Кирил Петков. Той обаче е начело и в 23-ти МИР в София, откъдето най-вероятно ще предпочете да влезе в НС. Това ще остави вратите за парламента отворени и за Бойко Рашков, който е втори в Перник.

Разместване

От Стара Загора в НС от редиците на ПП-ДБ ще влезе само Радослав Рибарски. Така бившият правосъден министър Атанас Славов също остава извън НС, защото той е втори в листата. По традиция преференциите разместват листите на ПП-ДБ почти на всички избори, дори и минимално. Така например Божидар Божанов от седми в 23-ти район става втори, защото е получил 7496 лични гласа. В 25-и МИР пък Елисавета Белобрадова се издига от пето на второ място с 2441 преференции. Това обаче й гарантира вход в НС, защото в този район ПП-ДБ имат само 4 мандата. С 2407 преференции в Пловдив-град Манол Пейков се придвижва до втората позиция.

Изненадата на тези избори – „Величие“, печелят 13 места в парламента. Сред градовете, откъдето ще вкарат по един депутат, са Бургас, Варна, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Смолян, трите столични района и Стара Загора. Етиен Леви, който водеше формацията в 23-ти МИР ще стане депутат от София. На свой ред председателят на „Величие“ Николай Марков ще може да избира откъде да влезе – от Пловдив или 25-и МИР в столицата. Бившият кадър на ИТН Виктория Василева, която сега се яви на вота от името на „Величие“, се размина с НС.

На свой ред ДПС има пълна доминация в Кърджали и този път взима всички пет мандата. Досега петият мандат се въртеше на рулетка сред останалите формации в региона. Водач на листата на ДПС в региона бе лидерът на движението Делян Пеевски. Той обаче е начело и в Благоевград, откъдето ДПС вкарва 3-ма души в НС. Преференцията е сработила при ДПС в София-област, като шестият в листата Жулиен Стоянов се нарежда втори със 701 гласа. В Смолян преференция е реализирала третият Николай Юруков, който измества втория Анджей Джандев.

Места

Всичко това означава, че Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС няма да може да влезе в НС от Кърджали, но ще направи това от Пловдив-област, където бе начело. Иначе председателят на ГЕРБ Бойко Борисов спечели лидерската битка по преференции в 25-и МИР. Той има 5750 лични гласа, докато Христо Петров–Ицо Хaзарта от ПП-ДБ е с 5279 преференции. Далеч зад тях са лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 3917 и председателят на БСП Корнелия Нинова с 1211. На свой ред Слави Трифонов от ИТН има 2257.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС също води по преференции съпредседателя на ПП Асен Василев в Хасково. Първият има 1952 гласа за себе си, а вторият – 1164. Иначе Георги Станков от листата на ГЕРБ-СДС в града отново е първи по преференции – има 6643 гласа. В Благоевград отново Стефан Апостолов пренареди листата и от 22-ри стана втори, защото получи 6838 гласа.  Христина Георгиева пренарежда листата на ГЕРБ-СДС в Перник и от осмо място се изкачва на второ с 2638 гласа.

На вота за ЕП: Желязков с 21 000 лични гласа разлика пред Минчев

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС води по преференции пред основния си опонент за Европейския парламент Никола Минчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Желязков е получил близо 64 000 лични гласа. На свой ред за Минчев са отбелязани около 43 000 предпочитания.

Това прави разлика от около 21 000 гласа в полза на Желязков. Докато Минчев е водач на листата на ПП-ДБ само за евродепутати, Желязков е начело на тази на ГЕРБ-СДС и за Народно събрание от Благоевград. Все още той не е обявил официално дали ще предпочете Европарламента пред родния. Ако обаче се откаже, от името на ГЕРБ-СДС за Брюксел ще заминат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев и Иван Лазаров. И докато в листата на ГЕРБ-СДС няма размествания заради преференциите, такива има в тази на ПП-ДБ. Радан Кънев се нарежда втори с над 36 000 гласа, а Христо Петров-Ицо Хaзарта става трети с малко над 25 000.

Така те изместват Даниел Лорер и Стефан Тафров. Иначе останалите водачи на листи за ЕП имат далеч по-малко преференции. Ивайло Вълчев от ИТН е получил над 37 000 лични гласа. Станислав Стоянов от „Възраждане“ е с близо 29 000 преференции на негово име. На крачка след него е социалистът Кристиан Вигенин с малко над 25 000 гласа. По традиция в редиците на ДПС не гласуват с преференции, затова и водачът им – Джевдет Чакъров, има близо 10 000 лични гласа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече