Изборната система в България е непроницаема и неразбираема

0

Като непроницаема и неразбираема за българския избирател определи българската изборна система , което е и причина у нас нищо да не  променя,  Божидар Чеков, журналист и писател, който през 1968 г. по време на чешките събития бяга от България и оттогава живее във Франция.  За първи път се връща в страната през 1991г. и оттогава идва често в страната. Винаги гласува в България. Има издадени пет книги.

Защо във Франция никой не оспорва честността на изборите и не говори за манипулации, докато у нас този спор  не се  е променил повече от 30 години. И се пази мълчание, никой не говори затова, пита Чеков.

Според него между  основните причини е изискването за партиите, които кандидатстват, да представят 3000 подписа и ЕГН-та на хората, а това е възможно само за тези, които са на власт, които имат връзка с предприятия и общини. Нови играчи не могат. А не е здравословно 11 години да си на власт несменяемо , това го няма никъде в Европа. Трябва нови хора, нова кръв, иначе в политиката нищо не се променя.  Във Франция е достатъчно, партиите да подадат по едно заявление и това е всичко . Също във Франция партиите, които кандидатстват за избори, са от 5 до 10 , а в България са 100. И как да е ориентират хората в дългите списъци от 70 сантиметра за кого да гласуват, така лесно стават грешки.

Съществуването на институция като ЦИК е излишно,  смята Чеков, във Франция няма такава, и у нас тя по-скоро затъмнява, отколкото да осветлява изборите, както е и с „Информационно обслужване“ на Михаил Константинов. Има ЦИК само във Москва. Това не е демокрация.

Журналистът посочи като проблем и възможност за манипулации и начина на броене на бюлетините. Докато във Франция, това е напълно прозрачно, той разказа, че с поискано от него разрешение, той е водил в изборна секция във Франция български телевизионен екип, който свободно наблюдава броенето на бюлетините, там това е напълно прозрачно, всеки гражданин може да наблюдава процеса, то у нас, това е абсолютно непрозрачно.

Според Чеков това е особено сериозно за  гласуващите в чужбина българи, които са около 30 процента, те гласуват и не знаят, че след това, гласовете им отиват и се броят от ЦИК, който прави каквото си иска, при закрити врати, никой не вижда как става това. И ето ти бат Сали с 800 гласа става депутат.

Във Франция много по-строго се следи адресната регистрация и няма „мъртви души“, каза още Чеков, а тук от 30 години „мъртви души“ гласуват. Значи системата основно е сбъркана.

За тези избори е ясно, че не е възможно да се осъществи промяна, но това, което трябва да се промени е изборната система у нас, за да се променят и изборните резултати. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече