Избраха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии

0

Мнозинството в Народното събрание избра своите двама представители, които ще запълнят парламентарната квота в Конституционния съд – Десислава Атанасова от ГЕРБ и кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков. 

В подкрепените решения беше записано, че те се избират за конституционни съдии за срок от 9 години. Атанасова ще заеме мястото на съдия Анастас Анастасов, а Белазелков – на съдия Гроздан Илиев. 

Десислава Атанасова беше подкрепена със 159 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 „против“ от „Възраждане“, БСП и ИТН и един от ПП-ДБ, а Борислав Белазелков получи подкрепата на 154 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 гласуваха против – от „Възраждане“, БСП и ИТН. 

Третият кандидат – на „Възраждане“ – Цвета Рангелова, не получи необходимия брой гласове, като за нея гласуваха само 42 депутати от „Възраждане“ и ИТН, 105 бяха „против“, а 68 „въздържал се“. 

Мнозинството отхвърли редакционните поправки на БСП – да отпадне посоченият срок от 9 години и имената на конституционните съдии, чиито места ще заемат Атанасова и Белазелков.

Беше отхвърлено и искането на „Възраждане“ срокът в решението да се промени от 9 на 7 години. 

„Бих казала, че всички вие вероятно знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. И, надявам се, сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. В дебата се ражда истината. и аз благодаря, че съм имала възможността в продължение на много години да отстоявам истината. За мен беше чест, благодаря ви, бъдете живи и здрави“, заяви Десислава Атанасова от парламентарната трибуна, след като беше избрана за конституционен съдия. 

По време на четиричасовите дебати опозицията остро оспори кандидатурите: 

„И днес ще падне последната крепост на правовата държава и на върховенството на закона – Конституционният съд. Днес пада в жертва Конституционният съд, превзет отвътре с новите конституционни съдии“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече