Изпращаме Covid-вълната с празни болници

0

Според епидемиологичните данни случаите на коронавирус намаляват, колкото и това да е върхът на един айсберг, все пак виждате, че върхът намалява. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, от Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Това в никакъв случай не означава, че няма да има и следващи вълни. Краят на дадена вълна – всички сме били на морето, знаем, че след една вълна идва следваща. Въпросът е да се държим така, че вълните да бъдат точно като тази, която в момента изпращаме – с относително празни болници, с ненапрегната здравна система и с отговорно поведение на цялото ни общество“, обясни тя

Имаме 30% ваксинирано население, много голяма част от останалите 70% е преболедувала някаква форма на инфекцията със SARS-CoV-2, т.е. доста голяма част имаха някакъв подлежащ имунитет, допълни вирусологът.

Обикновено реинфекциите, повторните инфекции и инфекциите при ваксинирани протичат много по-леко. Така че може би това също е част от особеностите на тази вълна – че тя протичаше с относително по-лека клинична картина.

Като казвам по-лека, това се отнася по нашите лекарски критерии „леки“, защото много хора се оплакваха, че дни наред не се чувстваха добре. Доколкото има разлика от индексния вариант, този първият, който дойде от Ухан – сега инфекцията е по-локализирана в горните дихателни пътища, много ангажирана е носоглътката, гърлото, хрема.

Тази загуба на вкус и обоняние вече не е толкова водещ симптом. Т.е. протичането е относително леко, по-леко и локализирано в горните отдели на дихателната система, докато в началото водещото беше предимно пневмониите, пневмонитите, които са в долните отдели на дихателната система“.

„Независимо, че протича по-леко, има една група хора, които са изключително чувствителни към инфекциите на дихателните пътища и могат да се влошат бързо. И това го виждаме, около 50 човека и в момента са с нужда от интензивни грижи.

Така че който е с придружаващи заболявания, трябва да взема необходимите мерки, независимо че като цяло болестта изглежда по-лека. Да, тя може да е по-лека, но заразява много повече хора и малък процент от много хора също може да бъде голяма цифра. Т.е. да внимават хората с придружаващи заболявания“, уточни доц. Гломб.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече