Изяснява се откъде идва атаката срещу сайта на парламента

0

Сайтът на Народното събрание вече работи, след като хакери атакуваха уебстраницата на институцията. Изяснява се откъде е дошла атаката. Това обясни в студиото на „Събуди се” министърът на електронното управление Александър Йоловски.

„Трябва да консолидираме усилията, така че всички държавни институции да попаднат под една обща защита, за да има работещи сайтове и услуги. Към момента държавата е направила достатъчно инвестиции”, подчерта министърът.

Йоловски допълни, че през последните 12 месеца са отразени близо 80 подобни атаки като тази срещу сайта на парламента. „Най-голямата от тях беше миналия месец, за която никой не разбра. Това означава, че защитите работят”, допълни той.

Промените в администрацията

Министърът е на мнение, че използването на административните услуги понякога е некомфортно и неприятно. „Трябва да направим тази голяма промяна и да покажем човешкото лице на администрацията. Дигитализацията на услугите е една от тези стъпки”, смята Йоловски.

„Истината е, че българската държава, или по-скоро администрацията, изпитва една латентна съпротива срещу всички опити за промяна. Затова наша важна задача е да работим заедно с всички администрации и служителите в тях, като им обясним и им покажем колко по-лесно могат да стават процесите”, добави той.

„Много от услугите могат да бъдат заявявани и получавани по електронен път. Друг въпрос е, че при тези услуги се преповтаря процесът, който е характерен за заявяването на гише, хартиеният процес. Заявителят трябва да предостави сканирани копия от документи, които са абсолютно ненужни. Голяма част от услугите могат да бъдат заявявани по електронен път, но наистина дигитализирани са твърде малко услуги”, уточни министърът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече