Има риск България да остане ендемична зона с Covid-19

0

Мерките срещу Covid-19 никога не са били строго медицински, а винаги са имали сериозен политически отпечатък. Когато политиката се намеси в една професионална среда, каквато представлява контролът на пандемичния процес, се случват неблагоприятни неща. Трябва да слушаме експертите – хората, които имат отговорността да управляват пандемията и на които след това им се търси отговорност за това“. Коментарът направи пред БНР д-р Александър Симидчиев, депутат в 45-ия и 46-ия парламент от ПГ на „Демократична България“.

Според пулмолога и децата боледуват повече от Делта варианта, защото той е по-заразен:

„Този вариант много лесно се разпространява. Той дойде от държава, където нямаше ваксинация. Така искам да оборя теза на антиваксърите, че едва ли не ваксините били причинявали мутациите на коронавируса. Делта вариантът се появи в държава (Индия – б.р.), която е огромна и вирусът можеше да се разпространява необезпокояван в огромни групи от хора. Колкото повече хора се заразят, толкова повече мутации се получават заради факта, че този вирус мутира спонтанно. Колкото повече вирусът се разпространява, толкова повече мутации ще има. Ваксините могат да ни спасят от многото мутации, като намалят скоростта, с която коронавирусът се разпространява“. 

По думите на д-р Симидчиев има риск България да остане ендемична зона заради ниското ниво на ваксинация на населението:

„Това ще повлияе на туризма и на икономиката в годините напред“.

Александър Симидчиев заяви, че подходът на следващото правителство към Covid епидемията трябва да бъде систематичен, научно базиран и медицински обоснован:

„Не трябва политиката да има водещо място. Да не мислим за изборните резултати и затова да не правим това, което трябва – от медицинска гледна точка“.

Интервюто на Людмила Железова с д-р Александър Симидчиев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече