Испания ще ваксинира всички желаещи с четвърта доза срещу Covid-19

0

Министърът на здравеопазването на Испания Каролина Дариас обяви, че четвърта доза на ваксина срещу Covid-19 ще бъде предложена на всички желаещи да се ваксинират. Досега тя беше на разположение само на хората над 80-годишна възраст и на рисковите групи.

Предстои да се уточни само кога започва новата кампания по ваксинация. Най-вероятно това ще стане в началото на есента, когато е планирано да пристигнат и новите поръчани от ЕС ваксини, които са адаптирани към различните варианти на вируса.

В телевизионно интервю министър Дариас съобщи, че решението е на Комисията по обществено здраве, въпреки че тя все още не го е одобрила официално. Според нея една от предложените след края на лятото ваксини може да е испанската „Хипра“, която на този етап все още е във фазата на клинично изпитване.

Както и в предишните кампании, първо ще се ваксинират най-възрастните хора и настанените в социални домове, след което ще се премине към рисковите групи и ще се продължи по възрастов критерий.

Здравните власти продължават да припомнят, че вирусът все още циркулира сред населението и да призовават за отговорност. За последните 2 седмици кумулативната честота е нараснала с 11 пункта и е 590 случая на 100 000 жители.

По региони най-засегнат е Мадрид, където е 900 случая на 100 000 жители, а по възраст най-много са инфекциите сред тези над 80-години.

През последната седмица от Covid са починали 325 души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече