ИТН остро осъди „сглобката“ в посегателство към Конституционния съд

0

След като управляващата „сглобка“ по най-безогледен начин посегна на българската Конституция и в разрез с морала и закона прие безобразни поправки на основния закон, сега посяга и към Конституционния съд (КС), заяви председателят на Парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание. По думите му управляващите посягат към КС с гузна съвест и желание да узаконят по този начин „вредните и нелепи поправки“ в Конституцията.  

Следобед, от 14:30 часа, предстои заседание на парламентарната комисия по конституционни въпроси, на което ще бъдат изслушани допуснатите кандидати за съдии в КС от квотата на Народното събрание.

„От една страна ГЕРБ издига Десислава Атанасова – една брутална политическа кандидатура„, коментира Тошко Йорданов. Няма дори и намек за прикриване на чисто политическото им желание за овладяване на един по презумпция независим орган, какъвто е Конституционният съд, добави той. 

Относно кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков, председателят на ПГ на ИТН коментира, че „пенсионираният съдия Белазелков е човекът, който създаде съдебна практика в полза на кредиторите и частните съдебни изпълнители“.  

„Кое е още по-любопитното – съдия Борислав Белазелков и сестра му нотариус Ксения Белазелкова са съобразни имотни крале, според справка в имотния регистър“, каза още Йорданов. По думите му циничното е, че според публикации в пресата част от имотите, върху които роднинският тандем слага ръка, са запорирани от частни съдебни изпълнители в тяхна полза. „Много е съмнително, че докато съдията Белазелков налага съдебна практика в полза на частните съдебни изпълнители, сестра му пък нотариуската се превръща в същинска имотна кралица именно с помощта на ЧСИ-тата“, добави Тошко Йорданов.  

Той отбеляза, че кандидатът на ПП-ДБ през 1984-86 г. е съдия-изпълнител в Софийския районен съд (СРС), а през 1986 г. вече е назначен за съдия в СРС. Много интересно е дали Белазелков е бил член на БКП, когато влиза в съдебната система, попита Йорданов.  

Той се обърна към ПП-ДБ: „Един път не предложихте нещо читаво, за който и да е пост“, и даде пример с кандидатите им за КЕВР, НЗОК и БНБ. „Как пък не можахте един път да намерите един честен и читав кандидат, за каквото и да е. Ще ви кажа защо не можете да го направите, защото самите вие сте нито честни, нито сте морални, нито сте професионално читави, за каквото и да е“, заяви Йорданов и завърши декларацията с призив за оставка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече