И вторият опит за рокади в „Автомагистрали“ спрян от съд

0

И вторият опит на служебната регионална министърка Виолета Комитова да смени ръководството на държавното дружество „Автомагистрали“ бе спряно от съда. Това се е случило вчера с определение на Софийския градски съд, със същите мотиви, с които бе спрян и предишният опит, научи „24 часа“.

По ирония казусът е попаднал при същата съдийка, която и първия път спря вписването на нови директори – Мария Иванова-Вранеску. Тя, разглеждайки исковата молба на сегашния изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев срещу опита за смяната му, постановява абсолютно същото – вписването от Агенцията по вписванията трябва да се прекрати с мотива, че не е спазен императивен текст от Закона за публичните предприятия, който изисква за тези длъжности да се проведе конкурс. Така случаят остава висящ, докато спорът не се разреши по същество, което може да отнеме много време.

Миналата седмица същата случка се разигра по абсолютно същия начин: министърката като принципал на дружеството издаде заповед за смяна на ръководството на „Автомагистрали“ и когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите, смяната бе атакувана от Стоян Беличев и колегите му със същите мотиви – че за постовете се изискват хора, които да са минали конкурс и че съветът на директорите на „Автомагистрали“ трябва да е от 5 члена, а не от 3, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

След няколко дни министърката издаде заповед за отмяна на предишната си заповед и издаде нова с абсолютно същия текст, като документите отново бяха внесени в Агенцията по вписванията. Така се постъпва обикновено, когато се търси начин решението на даден казус да попадне на друг съдебен състав, който би могъл да не го оспори. Това обаче не се е случило.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече