И ген. Мутафчийски се имунизира срещу COVID-19: Ние се намираме във война, но нашето оръжие дойде!

0

Днес започна ваксинирането на част от личния състав на Военномедицинска академия (ВМА) срещу коронавируса.

Първият ваксиниран в лечебното заведение бе генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

След него, личен пример дадоха и редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Илия Салтиров и др.

В първата група, която ще бъде ваксинирана във ВМА, са включени също лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники на лечебното заведение.

„Ние се намираме във война, но намерихме нашето оръжие. То се намира в тези флакончета. Днес ще бъдат 80 човека. Първите 15 души са наистина знакови лица за ВМА. Най-важните операции на пациенти с COVID-19 бяха извършени именно от тези хора. Ще имаме ваксинирани 20 медицински сестри, 17 санитари и всичко останало е лекари. Втората ваксина трябва да си поставим не по-рано от 21 дни. Пада се след 3 седмици – на 17 януари, което е неделя. Неделя е един чудесен ден за ваксинации, за да можем в понеделник да си вършим работата“, заяви проф. Мутафчийски.

„Ние сме длъжни и имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите близки“, каза още ген. Мутафчийски.

Преди манипулацията бе измерено кръвното на началника на ВМА, което бе 130/80 с пулс 90.

„Честно казано не се усеща нищо. Очаквах повече. Не ме е страх“, разкри секунди след ваксинацията ген. Мутафчийски.

Малко по-рано днес първият имунизиран в страната стана здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Освен тях минути след 10:00 часа бе ваксиниран и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Независимо, че съм прекарал Ковид, се имунизирах. Няма траен имунитет и е добре да се ваксинира всеки един“, заяви Балтов. „След ваксината се чувствах както и преди ваксината“, шеговито заяви той. „Всеки който е клинично здрав няма проблеми. Днес ще се ваксинират 40 колеги от „Пирогов“. Това са колеги от първа линия – лекарите и сестрите в реанимацията. Утре още 30 човека ще се реанимират. За три дни 100-110 души ще бъдат ваксинирани в „Пирогов““, каза шефът на болницата. „Повече от 1000 души при нас искат да се ваксинират. Ние ще изчакаме все пак голямата доставка от началото на януари. Тогава надявам се да имаме и от втората ваксина на „Модерна““, завърши той.

В Пловдив първият имунизиран бе д-р Иван Маджаров, който е председател на Българския лекарски съюз. „Правя го, защото вярвам в постиженията на медицинската наука. Второ, защото е крайно време да заживеем както преди епидемията. Трето – за да дам пример на пациентите“, обясни д-р Маджаров.

В Бургас, също в 10:00 ч., в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ – Бургас първата имунизация срещу COVID-19 бе направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. След нея се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

Имунизацията срещу COVID-19 в България е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Вчера у нас пристигнаха 9750 дози от ваксината на „Пфайзър“/“Бионтех“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече