И Денков обвини Радев, че не защитава националните интереси

0

С този свой акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Това заяви в Брюксел премиерът Николай Денков по повод решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за въведената от парламента нова енергийна вноска върху вноса и транзита на природен газ през България.

Според Денков този ход е неправомерен и президентът не е трябвало да го прави.

Дали защитава чужди интереси, нека всеки сам да помисли, коментира още той.

Проблемът в България не е свободата на словото, а дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите, подчерта премиерът по време на среща в Брюксел с представители на организацията „Репортери без граници“.

Освен промени в българските закони, може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво, смята Денков. Той подчерта, че правителството усилено опитва да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията.

Като конкретен резултат в тази посока премиерът посочи приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към Министерството на правосъдието с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световни стандарти в медийната сфера, обясни Денков.

Българският министър-председател и „Репортери без граници“ се обединиха около необходимостта да установят дългосрочно партньорство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече