Какви са причините за кризата с инсулина?

0

Десетки инсулинозависими пациенти настояха в отворено писмо до институциите да се спре износа на животоподдържащия за тях медикамент. 185 възрастни и деца с диабет застават зад искането със своите снимки, за да покажат, че не са просто статистика. 

След постъпването на писмото в парламентарната здравна комисия нейният председател Костадин Ангелов настоя здравния министър да спре износа на проблемните продукти. Делян Пеевски също призова  да спре „изкуствената криза с инсулина“.

В писмото се посочва, че липсват инсулините „Тресиба“ и „Фиасп“.

„Намират се трудно. Има седмици, в които изобщо няма„, обясни пред БНР Елица Сиракова, майка на 11-годишния Богомил, който е с диабет.

В такива случаи тя се свързва чрез социалните мрежи с други родители и ако някои има повече флакони, го моли да й изпрати. 

„Аз се стремя да не оставаме без инсулин, защото ситуацията в България е непредвидима и не знам дали ще мога да взема пълния обем инсулин, който се полага на моето дете по здравна касаНяма регулярност на доставките и гарантиран минимален резерв от държавата“. 

Всяка промяна в терапията е необходимо до бъде обсъдена с ендокринолог, посочи тя в предаването „12+3“.

„На нашия пазар вече има „Фиасп“ в друга разфасовка, но аз има протокол и рецепта за старата. За  новата трябва да получа нов протокол. Това става като си запазя час за ендокринолог и той ми даде протокол, който се заверява в здравната каса.  След това отивам с него при личния лекар, който да ми издаде нова рецепта, с която да отида в аптеката. Тази административна тежест, която понасят пациентите, трябва да бъде променена“.  

Не знаем дали проблемът е свързан с реекспорта, защото никой не ни дава никаква информация, каза Сиракова.

„Настоявам системата да бъде променена така, че за детето ми да има инсулин, за да може да живеем спокойно. 

Имам чувството, че в нашата държава не всичко работи в полза на пациентите

БНР потърси и позицията на търговците на едро, но те обещаха да излязат по-късно с такава.

Елица Сиракова не е сигурна дори дали в България има регистър на инсулинозависимите пациенти. Тя не се вълнува от политическото говорене. Иска проблемът да бъде разрешен.

Цялото интервю на Елена Бейкова с Елица Сиракова може да чуете в звуковия файл. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече