Какъв трябва да бъде учителят на 2021 (И какви „жокери“ крие в ръкава си преподавателят на поколение Z)

0

През 2020 г. ООН за първи път включи развитието на образованието сред най-важните приоритети, наравно с ликвидацията на проблемите, причинени от глада и замърсяването на околната среда. Тази необходимост диктуват стремително променящият се свят и остаряването на професионалните ни знания. Какви учители ще бъдат търсени в епохата, когато начините и форматите на получаване на знания се трансформират?

На първо място, от педагозите се очакват дълбоки знания в собствената предметна област – това е база, която не се подлага на съмнение. Широката ерудиция и умението да правят изненадващи паралели, да дават парадоксални примери, да съпоставят явленията и да възбуждат детското въображение, винаги са били и си остават конкурентно предимство на истинския педагог.

Какво още трябва да умее учителят на 2021 година.

Да бъде „в час“

Днес децата израстват в мощно информационно поле, формират собствен социално-културен контекст и език, който съвременният учител е много важно да владее. Педагогът трябва да бъде „в час“, иначе трудно ще изгради топли и доверителни отношения с аудиторията.

Цифровите мултимедийни ресурси заемат голямо място в живота на децата и подрастващите. Затова учителят трябва да бъде „на ти“ с TikTok, Instagram, Brawl Stars. Най-малкото трябва да знае как работят тези ресурси, а в най-добрия случай – да взема от социалните мрежи примери за уроците си. Ролята на съвременната детска интернет култура не бива да се подценява.

Днешните подрастващи живо се интересуват от съвременните проблеми на обществото, политиката и икономиката, заемат по-активна социална позиция от предшествениците си. За това говорят изследванията на културните кодове на т.нар. поколение Z и в медийния контекст, като цяло. Нужно ли е съвременният учител да е наясно със социално-икономическия дневен ред? Еднозначният отговор е – да.

Да задържа интереса на децата повече от 5 минути

2020 г. неочаквано прехвърли образованието в онлайн режим. Да се задържи вниманието на аудиторията и да се въвлече в такъв формат е много по-сложно, отколкото в присъствената форма на обучение. Затова на преден план излизат т.нар. soft skills (меки умения) – емоционалният интелект, емпатията, умението да провокира интерес към материала, да изгражда общуване. Значимостта на меките умения в съвременната педагогика не е прищявка, а обективен тренд на цялата образователна система.

Да мотивира и да създава позитивна атмосфера

Децата и подрастващите трябва да чувстват, че са причастни към нещо велико, когато получават различни знания. Те изпитват огромна духовна нужда за принадлежност към истинска мисия. Съвременните деца открито мечтаят и споделят мислите си с целия свят. Анкети показват, че почти 40% от представителите на поколение Z биха искали да направят собствено революционно изобретение, което да промени живота ни.

Всичко това трябва да се взема предвид от съвременния учител: той трябва да бъде не само извор на знания и контролиращ елемент, но по-скоро мотиватор, вдъхновител и водач в света на големите постижения и глобалните ценности.

Да бъде „на ти“ с компютъра и електронните устройства

Проникването на онлайн обучението, цифровите платформи и zoom-подобни инструменти в системата на образованието задължава учителя да усвоява новото. Дори нещо повече – учителят не просто е длъжен да използва различни джаджи в работата си, но и да е в течение на технологичните новости. За съжаление, днес далеч не всички педагози имат подобни умения.

Да умее да изслушва всички ученици и всекиго поотделно

Умението да се изслушва изказаната мисъл, да се интерпретира, да се развива темата, е едно от най-ценните качества на преподавателя, което искат да видят децата. Учениците са щастливи, когато тяхната идея предизвиква отклик у педагога.

Ако става дума за групови занимания, задачата на педагога се усложнява: той трябва да чуе всички и всекиго, като разпредели вниманието си и направи така, че никой да не се чувства пренебрегнат.

Така че днес знанията в тясно предметната област вече не могат да бъдат определени като единственото важно качество на преподавателя в училище. Той трябва да развива своите меки умения, които влияят върху степента на интереса и въвличането на детето, върху неговия стремеж да се усъвършенства по предмета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече