Как да гласуваме с машината? (ВИДЕО)

0

ЦИК публикува третият поред клип от разяснителната си кампания, но този път как ще се гласува с машина за вота 2 в 1 на 14 ноември.

В него те дават кратки инструкции, какво трябва да направи всеки избирател. Първото нещо е да постави картата в устройството с чипа нагоре, за да активира машината. След това на екрана ще се появят три полета – избори за президент и за народни представители, избори за президент и вицепрезидент и избори за народни представители. „Натиснете върху полето с вашия избор и потвърдете в кои избори ще гласувате“, посочват от ЦИК. Появява се втора страница, където трябва отново да потвърдим своя избор. След това се появява самата е -бюлетина. За президент и вицепрезидент се избира кандидатска двойка, като номерът е в средата на бюлетината. След това се натиска бутона „Към избори за НС“. Така се появява втората бюлетина. За народни представители се избира партия или коалиция, а гражданите ако желаят могат да отбележат преференция в едно от кръгчетата. Може да се избере независим кандидат или пък „Не подкрепям никого“. „Прегледайте вашия избор, може да го промените“, се казва в клипа на ЦИК. Ако сме уверени  в решението си, се натиска бутона „гласуване“.

Трябва да се изчака звуковия сигнал, избирателят взима разписката. Ако той е гласувал и за двата вида вот, ще има две разписки.

„Сгънете и пуснете в кутия пред СИК“, завършват инструкциите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече