Как и защо във Финландия броят на заразените намалява, противно на тенденцията в Европа?

0

В момент, в който повечето европейски страни затягат мерките за ограничаване на броя на заразените с COVID-19, което в някои случаи предизвиква недоволството на хората, във Финландия тенденцията е съвсем различна: броят на заразените намалява, а населението като цяло подкрепя ограниченията пише Франс Прес.   Засенчена от съседна Швеция, която привлече вниманието на света със своята стратегия за справяне без карантина и ограничителни мерки, Финландия тихо и кротко успя да задържи броя на заразените пет пъти по-нисък от средното за Европейския съюз, а броят на смъртните случаи в страната е един от най-ниските в Европа.  

Отличници в ЕС  

През последните две седмици Финландия регистрира 45,7 нови случая на 100 хиляди души население, което е най-ниската стойност в Европейския съюз по данни на Световната здравна организация. Страната е понастоящем единствената в Европейския съюз, в която броят на новите заразени е по-нисък в сравнение с предходните 15 дни.   „Ситуацията изглеждаше тревожна, когато броят на заразените рязко се увеличи“ в началото на октомври, казва главният епидемиолог Мика Салминен, „но е ясно, че вече преминахме пика“.

Здравните власти обясняват ситуацията с бързите действия на правителството, което въведе частична карантина през март и забрани влизането и излизането от столицата.   След отмяната на тези мерки бяха въведени ефективни системи за тестване и проследяване на заразените с помощта на приложение.   Приложението днес се използва масово във Финландия: то вече е свалено около 2,5 милиона пъти в страната с население от 5,5 милиона души и заобиколи проблемите със защитата на личните данни и функционалността, каквито имаше на други места в Европа.   Аматьори в карантината?   Във Финландия, в която властите се ползват с високо доверие, хората като цяло спазват правилата. Според проучване на Европейския парламент от края на октомври близо една четвърт от жителите даже смятат, че карантината е подобрила живота им, което превръща Финландия в най-позитивната страна в Европа по отношение на ограниченията във връзка със здравната ситуация.  

Ентусиазмът на финландците се обяснява най-вече с лесния достъп до дистанционна работа в едно силно цифровизирано общество.   „Икономиката е структурирана така, че за голяма част от финландските работници няма нужда да присъстват на работното си място“, казва пред „Франс прес“ Нели Ханконен, професор по социална психология в Университета на Хелзинки.   Според нея роля играе и характерът на финландците, често възприемани като резервирани и обичащи уединението: „Във финландската култура не сме много общителни, обичаме да сме сами и малко изолирани“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече