Калин Стоянов: 12 000 мигранти са опитали да минат границата от началото на годината

0

От началото на тази година до момента незаконно опитали да преминат българо-турската границата са около 12 000 лица от трети страни. За същия период на миналата година това са 42 000. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов преди откриването на събитието „Сигурна зона за непридружени деца” в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли.

По думите му има много по-малко задържани във вътрешността на страната. „Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи, са със запълнен капацитет не повече от 25%“, добави Стоянов.

Вътрешният министър обясни, че е трудно да се установи дали едно лице е пълнолетно, или не е, тъй като отговорността впоследствие е различна. Той даде пример с инцидента, станал миналата година, при който двама полицаи загинаха в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти.

В отговор на въпрос за това как се установява едно лице дали е пълнолетно или не в момента, в който то вече е преминало границата на България, служебният министър обясни:

„Това установяване става благодарение на доброто взаимодействие с всички партньорски служби, от които идва най-много информация.

Има си методи и способи, които ние спазваме, и протокол, който води до крайния резултат, а именно да докажем, че лицето е било непълнолетно“, добави той. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече