Камен Донев напуска постановка на Народния театър

0

Актьорът Камен Донев съобщи днес на страницата си във Фейсбук, че напуска представлението „Животът е прекрасен“, което се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Причината – „крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра“.

„Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър „Иван Вазов“ при други обстоятелства и друго ръководство“, пише Донев.

В друг пост на страницата си от снощи Донев се оплаква, че на сцената е „възникнала ситуация, в която имаше предпоставка за пожар, а на сцената се е появил лютив дим“. 

Донев играе главната роля в постановката „Животът е прекрасен“ и има насрочено представление на 28 септември, а от сайта на Народния театър е видно, че билетите вече са в продажба. 

Спектакълът е режисиран от Александър Морфов, който беше уволнен през от Народния театър, след като месеци наред беше в основата скандал с директора Васил Василев, тъй като през есента надраска вратата на кабинета на тогавашния пиар на трупата Велислава Кръстева, провокиран от видео, в което тя Кръстева придружава Ахмед Доган, докато той гласува. 

Народният театър „Иван Вазов“ излезе с позиция

Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България, като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси.  

За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите. 

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля. 

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември. 

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора, за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече