Камерната опера в Благоевград с нов директор и премиера

0

От февруари Благоевградската камерна опера има нов директор. Това е Лина Ангелова, която вече веднъж е ръководила театъра. Почти веднага след назначаването ѝ започва пандемичната криза, която спира всякакви проекти. Успяват само да проведат конкурс за солисти, но те са назначени доста по-късно. Назначават и нов диригент, младата Светлана Галианова.

„Добре е, че ни предстоеше лято. Първият ни концерт беше на 24 май-деня на Благоевград, когато операта се включи в общинските тържества“ – казва Лина Ангелова.

Следват още няколко концерта и детски представления на открито през летните месеци на различни места в града. Гостуват със спектакъл на операта „Бастиен и Бастиена“ на Моцарт и с гала концерт в Банско.

Новият сезон откриха на 16 септември с концерт, който след това повтарят в Петрич.

Докато трае карантината определят и първата постановка триптиха „Парадокси“ от Парашкев Хаджиев. Подготвят нотите, щимовете и всеки започва да се готви в очакване да отпаднат забраните. Режисьор ще бъде Петко Бонев, на пулта за премиерата ще застане Светослав Лазаров, а след това спектакъла ще поеме Светлана Галианова. Декорът и костюмите са на Манол Стоянов. Творбата е по три разказа на О`Хенри –„Развод“, „Крадецът“, „Подаръците“. Либретото е на Петко Райков, премиерата е била 1982 г. в Плевен. В ролите ще участват сопраните Таня Лазарова и Венера Мелеки, баритонът Георги Димитров, басът Пламен Кумпиков.

Премиерните спектакли са предвидени за 30 септември и 1 октомври.

Започват да готвят и юбилея на театъра създаден през 1972 г., като неин създател и първи ръководител е Пламен Карталов.

Следващата премиера в Благоевград ще бъде „Бохеми“ на Пучини.

Със спектакъла „Парадокси“ Камерна опера-Благоевград ще участва във втория фестивал на камерната опера в София. Представлението ще бъде на 18 октомври в НДК, зала „Люмиер“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече