Кампания обяснява за ползите от въвеждането на еврото у нас

0

Присъединяването на България към еврозоната ще помогне за повишаването на доходите на хората. Това е едно от посланията, записани в комуникационната стратегия за присъединяването на страната ни към единната европейска валута, гласувана по-рано през седмицата.

Тя ще включва три фази на разяснителна кампания за ползите от въвеждането на еврото у нас.

Присъединяването към еврозоната има редица ползи, сред които са повишаване на ефективността на пазара на труда, заетостта, високи нива на икономическа активност, трудова интеграция и доходи, пише още в посланията от разяснителната кампания. Еврото ще помогне на домакинствата и фирмите по-лесно да прогнозират разходите си по лихви, ще намали цената на дълговото финансиране, което ще остави свободен ресурс за други цели. Според изследвания, в държавите, въвели еврото, намалява външната миграция.

Сред останалите ползи са ускорен растеж на брутния вътрешен продукт, повече конкурентоспособност за бизнеса при износ и много други. Присъединяването към еврото не означава отказ от суверенитет, а напротив – дава повече възможности за участие при формирането на общите решения за еврозоната, отколкото условията на валутен борд, пише още в комуникационната стратегия. Тя ще бъде разгърната на три фази. Ще бъдат формирани отделни целеви групи, с които да се обхване цялото общество. Предвижда се и създаването на допълнителни комуникационни канали, на които да се отговаря на различни въпроси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече