Качеството на въздуха се влошава през есента

0

Качеството на въздуха в България се влошава през последните три дни, отчитат от Изпълнителната агенция по околната среда.

Най-висока концентрация на фини прахови частици е регистрирана в столицата, където средната денонощна норма от 50 микрограма за кубичен метър е превишена близо 2 пъти.

Данните не са обезпокоителни, коментира за „Хоризонт“ главният експерт от дирекцията по мониторинг на въздуха към Изпълнителната агенция по околната среда Теодорка Петкова. Тя обясни, че явлението е характерно за началото на отоплителния сезон и настоящите метеорологични условия:

„Това е обичайно явление за отоплителния сезон. Започнаха да се ползват твърди горива за битово отопление като дърва, въглища и с неблагоприятните условия – температурна инверсия и мъгла, безветрие, се натрупват фините прахови частици в ниския приземен слой и съответно – апаратите ги отчитат“.

Средноденонощната норма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в една календарна година. Петкова подчертава, че се доближаваме до тези стойности:

„През 2010 г. превишенията за една календарна година – те са стигали някъде до около 140 – 180 пъти, докато в последните години това число е снижено до 40 пъти – т.е. подобрява се качеството на въздуха, но все още не е достигната нормата“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече