Кирил Петков на разпит в прокуратурата

0

Премиерът Кирил Петков е на разпит във Върховната касационна прокуратура. Той е призован да повтори пред разследващите имената, които е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев в петък, за които, според Петков се знае, че са извършили престъпления, но прокуратурата не ги разследва. 

На пристигане малко преди 12 часа във ВКС Петков направи коментар, че в папката, която носи, има публично известни материали, свързани с хора, „които извършили престъпления, но прокуратурата не е предприела действия“.

Той каза, че ще предостави материали на разследващите, а по-рано посочи, че ще задава въпроси за разследвания, за които дотук няма информация какво се е случило.

Петков коментира и днешните думи на президента, че разпитът е форма на институционално изнудване.

Премиерът каза, че не вижда в това институционален натиск или изнудване, а по-скоро проява на безпомощност на прокуратурата, която очаква някой да ѝ предостави информация за случаи, за които сама трябва да знае.

В списъка от папката са добавени и нови имена. Сред тях и на Младен Михалев – Маджо.

„Една прокуратура…би трябвало сама да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, тук съм да го представя“, каза Петков, според когото няма натиск, а „излишен пиар“.

„Аз съм от друга страна доволен, че тези имена, които винаги досега са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, никога не сме ги чули официално от прокуратурата. Сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председателя им го носи на крака“, посочи още Петков. 

След министър-председателя в 15 часа за разпит е призована и началникът на кабинета му Лена Бориславова.Тя е призована, защото е присъствала на разговора на премиера с Иван Гешев.

В коментар за призоваването си Кирил Петков каза по-рано, че с удоволствие ще свидетелства, но и ще пита прокурорите за случаи като „Барселонагейт“, „Мата Хари“, „Осемте джуджета“, магистралите, Българската банка за развитие и други.

„Всичките тези въпроси са доста важни, защото те са общоизвестни. Аз лично не съм запознат до този момент за конкретни действия, които са резултирали в потенциални обвинения. Като искаме да имаме работещо правосъдие, ние всички е хубаво да бъдем информирани какви са действията, които прокуратурата взима по тези важни казуси.

Ще направим списък от всички публикации, свързани с всички тези известни лица. Този списък ще бъде предоставен на прокуратурата, просто за да е ясно, че това са важни теми за обществото. И всичките тези публикации е хубаво да не останат във въздуха, а да има реакция в рамките на закона, ако прокуратурата реши, че това е най-добре. Разбира се, те са независим орган. Това си е тяхно решение“, каза Кирил Петков.

Вчера стана ясно, че обяснение по прокурорската  проверка, по която са призовани Петков и Бориславова, е дал главният прокурор Иван Гешев като човека, подал сигнал за твърденията на министър -председателя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече