Кирил Петков: Няма да бъда част от този Министерски съвет

0

Този формат не е коалиция, напротив – той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Но трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам. Това написа съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в официалния си профил във Фейсбук по повод обявената формула за национално правителство с втория мандат и с ротация на министър-председателя.

По думите му това е най-доброто, което може да бъде сторено в ситуацията.

„Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна – аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца“, обяснява Петков.

Той уточнява, че е важно да се отбележи, че макар премиерът да подлежи на ротация, министрите ще останат едни и същи. Петков обяснява, че ротационният модел е заимстван от държави като Ирландия, Израел и Румъния.

„Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете. Виждам че някои казват „Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите“. Не! Точно обратното – ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление“, твърди съпредседателят на ПП.

По думите на Петков, срокът от година и половина е минималният необходим за влизането на България в Шенген и еврозоната, както и нужният за работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава.

Според Кирил Петков, Мария Габриел е била ключът, за да може този модел да бъде конструиран.

„Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа. Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи. Също вярвам, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията“, допълва той.

Кирил Петков е категоричен, че от „Продължаваме промяната“ ще бъдат непреклонни към всеки, който открадне и лев от публичните средства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече