Кирил Петков убеждавал депутати от ИТН да подкрепят правителството

0

Премиерът Кирил Петков се е срещал с депутати от „Има такъв народ“ (ИТН), за да ги убеди да подкрепят правителството въпреки решението на партията на Слави Трифонов да напусне властта. Разкритията бяха направени днес в парламента.

От ИТН отправиха остри критики и към проектозакона за антикорупционната комисия.

Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия, е депутатът, който пръв публично призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за напускане на управлението. Разговорът се е провел снощи в офис близо до БНР, обясни той.

„Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н“, каза Симеонов.Кирил Симеонов Снимка: БГНЕС, архивКирил Симеонов Снимка: БГНЕС, архив

„Цялостно ми каза, че нещата не може да продължават така. Срещнахме се близо до БНР мисля, не знам коя точно сграда беше, но не, не в заведение, в някаква негова лаборатория, или нещо такова.

Нищо не му отговорих. Аз му казах, че му благодаря за разговора и си заминах. Това е“, заяви още Кирил Симеонов пред журналисти.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че това не е единственият опит на Кирил Петков да цепи единството на „Има такъв народ“.

„Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон, прави същото. Тя предлагаше 500 ка, той предлага светло бъдеще. И в двата варианта за мен е корупция. Да, Кирил Петков е говорил с наши депутати, не само с един, аз знам за трима със сигурност. Мисля, че ще говори и с четвърти, но след това, което говорим в момента може би ще му мине мерака да им се обажда.“

Попитан дали е сигурен в лоялността на депутатите, Йорданов коментира:

„Аз не мога да гарантирам за нито един човек на света как да постъпи в стресова ситуация. Имам доверие и вярвам в нашата парламентарна група. Сега, теоретично е възможно някой, как да кажа – да постъпи глупаво и да си купи фабрика на 9 септември.“ От ИТН остро разкритикуваха и внесения проект за промени в закона за КПКОНПИ и се усъмниха, че целта е създаване на собствена, втора прокуратура.

Тошко Йорданов:

„Истината е, че ПП-тата и Кирил Петков искат собствен Гешев, за да го използват за каквото се сетят, което е също толкова неморално, което направиха ГЕРБ и ДПС, поне за нас. И двете неща са отвратителни. Малки фюрерчета, айде няма нужда. Дали ще са от Банкя или от Канада, те са си фюрерчета“.

Йорданов разказа как е преминало обсъждането на коалиционния съвет и цитира думи на Кирил Петков.

„Каза… не вярвам на ДАНС, не вярвам на службите, шефовете на ДАНС и на службите не са мои, а са на президента, и на мен ми трябва разследващ орган и паралелна прокуратура. Тогава аз му казах, че е това е много кофти, защото разликата между нас и ГЕРБ ще е никаква.“

Засега от ИТН не възнамеряват да напускат председателските места в комисиите. Решението било на парламента.

Информацията за разговора на премиера Петков с депутата Симеонов в търсене на подкрепа за актуализацията на бюджета и законодателните предложения на „Продължаваме промяната“ предизвика остри реакции в Народното събрание.

Заместник-председателят на парламента Ива Митева посочи:

„Снощи късно му се е обаждал премиерът, за да го убеждава в посока да поддържа правителството и кабинета и да гласува за бюджета. Чухме премиера още онзи ден да говори за 12 депутати, явно той в момента ги търси. Ако това е моралът, за който той говори, ако това е борбата с корупцията, поздравявам го. Това, което виждам като закон, внесен вчера – показно как закони не се пишат.“

А депутатът от ГЕРБ Деница Сачева направи коментар:

„Ние смятахме, че омразата към ГЕРБ е това, което споява тази коалиция, а се оказа, че всъщност те се мразят помежду си и то изключително много, така че за нас остава учудването за това как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпадна с взаимни обвинения в корупция“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече