Китай се готви за Луната

0

Пекинският институт за технологии наскоро получи 500 милиграма лунни проби, доставени от мисията „Чан‘ъ-5“, и се готви да ги проучи с идеята да помогне в усилията за изграждането на изследователска станция на Луната, разказва Радио Китай.

„Тъй като в момента капацитетът на ракетите е ограничен, а разходите за транспорт между Земята и Луната високи, от съществено значение е да се използват материали от Луната в строителството на изследователската станция. Това означава, че лунната почва ще служи като основен материал“, каза Шън Дзюн, професор в Училището по машинно инженерство към института. Той добави, че научните изследвания ще се проведат на два етапа. По време на първия ще се проучат основните физични свойства на пробите, включително оптични и електромагнитни характеристики. След това ще бъдат изследвани повърхностните свойства на частиците от лунната почва и ще се търсят най-подходящите технологии за 3D печат и материали, посочва Радио Китай.

Технологията за отливки на лунна почва е изправена пред множество предизвикателства като съвместимост на материалите, стабилност на сместа и надеждност на печата. Лунните проби няма да се използват за строителните експерименти. Вместо това екипът планира да разработи имитация на лунна почва със съществуващите на Земята материали и непрекъснато да оптимизира методите за разработка и строителните техники на базата на данните от анализа на лунните проби.

Мисията „Чан‘ъ-5“ бе изстреляната през ноември 2020 г. и се завърна на Земята през декември същата година. През юли 2021 г. на учените бяха предоставени пет партиди лунни проби за проучвания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече