Китай скочи срещу ограниченията на ЕС за износ за Хонконг

0

Китай отхвърли решението на Европейския съюз да ограничи износа на оборудване за следене и подслушване за Хонконг заради опасения относно спорния нов закон за сигурността в града, наложен от Пекин, съобщава „Франс прес“.

Законът, който беше проследен приет през юни след месеци протест за демокрация в полуавтономния Хонконг, застрашава с доживотни присъди за неясно формулирани престъпления, включително отцепване и подриване на държавната власт.

Критиците посочват, че законът нарушава споразумението „Една страна, две системи“, според което се управлява Хонконг, след като Великобритания върна бившата си колония на Китай през 1997 г., позволявайки свободите на града да бъдат невиждани в континентален Китай. 

Ограничението на ЕС за износ „нарушава основната норма на международните отношения за ненамеса във вътрешните работи на други страни“, настоя говорителят на китайското външно министерство.

„Китай категорично се противопоставя на това и отправи твърди официални протести към ЕС“, каза той по време на редовна пресконференция.

ЕС изпитва затруднения да постигне единен отговор на нарастващото влияние на Китай. Страните членки са разделени дали да се изправят срещу Пекин – изключително важен търговски партньор – или да се опитват да си сътрудничат.

Ала 27-те страни вчера постигнаха консенсус около предложение от Франция и Германия за ограничаване на износа за Хонконг на технологии, които биха могли да се използват за „вътрешна репресия, подслушване на вътрешни комуникации или киберследене“.

Общността също така ще приложи схеми за подпомагане на населението на бившата британска колония, като предоставя визи, стипендии и академичен обмен, за да позволи по-лесното пътуване до Европа, уточниха дипломати.

Говорителят на китайското външно ведомство каза на ЕС да „спре всяка намеса в работите на Хонконг и вътрешните работи на Китай“.

САЩ отговориха на закона за сигурността със санкции срещу китайски официални лица, докато други страни, включително Канада, Австралия и Великобритания, отмениха споразуменията за екстрадиция с Хонконг.

Пекин настоява, че законът е необходим за възстановяване на стабилността във финансовия център след продължителните политически вълнения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече