Китай става най-голямата икономика в света през 2028-а

0

Само след няколко години най-голямата икономика в света вече няма да е САЩ, а Китай. Прогнозите са, че това ще стане през 2028 г. Това ще се случи пет години по-рано от предишните прогнози зарази различното възстановяване на икономиките на двете страни от ударите, нанесени от пандемията, сочи мозъчен тръст в годишния си доклад, публикуван днес, предаде Ройтерс.

„От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от COVID-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай“, се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания, цитиран от БТА.

В доклада се посочва, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги локдауни, въведени още на ранен етап. Докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж.

Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Очаква се Китай да постигне среден икономически растеж от 5,7 процента на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5 процента от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г. , но растежът им ще се забави до 1,9 процента на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6 процента сред това.

Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето.

Обединеното кралство, което сега е на пета позиция, ще слезе на шесто място през 2024 г. Но въпреки въздействието на излизането на страната от единния пазар на ЕС догодина, британският БВП, изразен в долари, според прогнозите ще бъде с 23 процента по-висок от този на Франция през 2035 г., подпомогнат от преднината на Великобритания във все по-значимата дигитална икономика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече