КНСБ: Някои от разходите при дистанционна работа са за сметка на работодателя

0

При преминаване към работа от разстояние работещите имат право да поискат от работодателя да им плаща разходите за домашен интернет. Това обясни за БНР националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право Величка Микова.

В синдиката постъпвали многобройни запитвания във връзка с правата на работещите в условията на обявения локдаун, включително за техническото оборудване и разходите по поддръжката му. Право на работодателите пък е да пуснат служителите си в платен отпуск без тяхното съгласие.

„Когато се преминава на дистанционна работа, се променя само мястото на работа, но не и другите условия в трудовия договор, свързани с работното време, заплатата и отпуските. В заповедта за преминаване на служителите към работа от вкъщи трябва да бъдат определени условията на труд“, обясни националният секретар на КНСБ Величка Микова. Тя уточни, че се определя къде е работното място, техническото и друг вид оборудване, както и разходите за неговата поддръжка.

„Работодателят определя как ще се достави, да речем, лаптоп на работника или служителя, с който той да работи, как ще му се поддържа оборудването, как ще му се предостави интернет връзката. Законът е определил, че при работа от разстояние някои от разходите са за сметка на работодателя и тези разходи обаче трябва да се договорят двустранно“, каза още Микова. Тя уточни, че в случаите на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка работодателят има право да предостави на служителя неговият платен годишен отпуск без съгласието му, каза още експертът.

„Дори, когато работникът и служителят не е придобил изискуемия се трудов стаж, да ползва платен годишен отпуск – 4 месеца“, каза още тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече