Кой кой е от новите министри в кабинета Борисов-3

0

Министър-председателят Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството, които да бъдат направени.

След като премиерът прие депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, днес на провелия се Коалиционен съвет бяха одобрени предложенията за нови ръководители на трите ведомства.

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, който преди да поеме здравното министерство бе заместник-министър на финансите и служебен министър на финансите.
Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите (МФ) през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит“ в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи“ и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

От август 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на финансите. От 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. е министър на финансите на Република България в служебното правителство с министър-председател проф. Огнян Герджиков.

От 4 май 2017 г. до 10 ноември 2017 г. е заместник-министър на финансите в третото правителство с премиер Бойко Борисов. Избран е за министър на здравеопазването на 10 ноември 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

Министър на вътрешните работи пък ще стане настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Той е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил.

Завършил е висше образование в Технически университет в София, като в МВР е назначен е на офицерска длъжност през 1996 година в сектор „Криминална полиция“ в 6 РУ-СДВР.

По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности: Оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР; Оперативен работник в сектор „Наркотици“ – СДВР; Началник на група в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР; Началник на сектор „Наркотици“ – СДВР; Зам.-началник отдел „Криминална полиция“ – СДВР.

През месец септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР. На 24 февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката. Той е роден през 1978 г. в Самоков. Висшето си образование със специалност „Макроикономика“ получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по „Счетоводство и Финанси“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС.

Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки“ (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“.

През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“. Понастоящем е и член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и беше предложено този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя завършва висше образование – магистър по „Право“ в Нов български университет и притежава и магистърски степени по „Публична администрация и административни практики“ и „Право на Европейския съюз“ от СУ „Свети Климент Охридски“, както и магистратура по „Стопанско управление“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново.

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София“ ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е и в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“ ЕАД.

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет. На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика от 44-ото Народно събрание.

За освободения пост на министър на здравеопазването пък е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов. Той е роден на 7 юни 1977 година, като по образование е магистър по медицина от Медицински университет – София, от 2006г. – магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, Медицински университет – София, а от 2015г. – магистър по финанси от Университет за национално и световно стопанство – София.

Има редица специалности в областта на хирургията и хирургичната онкология. Преподава на студентки по медицина, като има публикации в редица медицински издания.

Започва своята кариера през 2004г. като лекар-ординатор в Спешно отделение – Шокова зала към ЦСМП – София област на територията на УМБАЛ „Св. Анна“. От 2006г. до момента е хирург в Клиниката по хирургия, УМБАЛ „Александровска“ – София.

От 2014 година е член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, член на Академичния съвет на Медицински университет – София.

От 2017 година до момента е съветник в Комисията по здравеопазване, Народно събрание. От 2019г. е главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия“, Министерство на здравеопазването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече