Кой пали Ирландия (и Европа) – анализ на журналиста Илиян Кузманов

0

В края на Ноември, в Дъблин, оживената столица на Ирландия, бе разтърсен от насилие, от избухналите бунтове, в резултат на които части от града заприличаха на военна зона. Дъблин, четвъртък мъж на средна възраст, натурализиран гражданин, за когото се твърди, че е от ислямска страна, нанася удари с нож пред начално училище. Преди минувачите да го повалят, три малки деца и двама възрастни лежат окървавени от раните си. В рамките на няколко часа части от Дъблин горят. Защо? „Крайната десница“, казва служител на ирландската полиция – твърдение, което медиите в страната старателно раздухват. Хаосът и разрушенията са приписани на фракция, ръководена от крайнодясна идеология, която използва инцидентът с нападението, за да предизвика хаос.

Нощта на хаоса

Вечерта на размириците започва с шокиращо нападение с нож пред начално училище в центъра на Дъблин. Три деца и помощник-учител са ранени, което предизвиква шок в обществото. С напредването на нощта, обаче, това, което започва като мирен протест, бързо излиза извън контрол, като се появява крайнодясна фракция, водена от изкривена идеология. Сцените, които се разиграват, са безпрецедентни – бунтовниците подпалват автобуси и полицейски автомобили, плячкосват магазини и нападат органите на реда. Дъблин, известен с гостоприемството и топлината си, се оказа в плен на радикализма. Това бе нощ, която завинаги ще остане в спомените на онези, които стават свидетели на разрушенията.

Крайнодясна радикализация и експлоатация

Началникът на ирландската полиция Дрю Харис бързо установява основната причина за хаоса. Той приписва насилието на „налудничава, хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология“. Тази фракция се възползва от нападението с нож като възможност за разпространение екстремистките си послания и да подбуди нови безредици. Силата на социалните медии изиграва значителна роля за засилване на тяхното послание, като им позволява да се мобилизират и да организират действията си. Бързото разпространение на конспиративните теории, свързани с националността на заподозрения, допълнително подхранва пламъците на омразата и ксенофобията. В интернет се разпространяват фалшиви твърдения, които погрешно приписват нападението на чужденец. Антиимигрантски активисти бързо се отправят към мястото на престъплението, възползвайки се от ситуацията и засилвайки своите настроения срещу чужденците.

Сред хилядите съобщения в социалните мрежи е разкрита зловеща гласова бележка в социалната мрежа Telegram, която призовава към насилие и убийства в Дъблин само няколко часа след ужасяващото нападение.

‘Bally [балаклава] up, tool up… and any f***ing foreignigner, kill them'(всички на крака, взимайте инструментите…. и убивайте всички шиб..ни чужденци), е тревожният призив към оръжието, който „Kill all immigrants“ (Убийте всички имигранти) е изпратил до частна група от самопровъзгласили се ирландски „патриоти“, наречена „Enough is Enough“ (Стига толкова), в 17:22 ч. в четвъртък.

Бунтовете са подклаждани от непотвърдени слухове в интернет, че лицето, което стои зад нападението с нож е чужденец. Около 500 радикали се събират в близост до някои от най-известните места в града, като някои от тях развяват знамена и размахват предварително приготвени плакати с надпис „Ирландските животи имат значение“. Шокиращите сцени показват нападнати полицаи, като около 50 от тях са получили наранявания – на един е ампутиран пръст на крака, автобуси и трамвай са подпалени, като един от шофьорите е ударен и издърпан от кабината си.

„Убийте всички имигранти“ започва едноминутната си тирада, като напада Гарда, ирландската полиция. „Ако в тази група има охранители, също може да отидете на майната си. Имате кръв по ръцете си, вие, шибаните настанени…“, казва гласът от съобщението и добавя: „Ако започнат да се държат като б***и, просто правим няколко малки групи, имаме една, да речем на улица „О’Конъл“. Една на улица „Графтън“, една на „Смитфийлд“. Те не могат да ни контролират всички. Нека да имаме малки групи, които да се отделят и да правят това, което трябва да правят. В седем часа бъдете в града. Всички на крака, с оръжие. И всеки ши..н чужденец, всеки, просто го убийте. Просто ги убийте. Дайте това по новините, да покажем на шибаните медии, че не сме подтиснати. Че повече чужденци няма да бъдат допускани в тази скапана страна. Никакви емигранти повече. Стига толкова. Както се казва, това е то, това е сламката, която пречупи гърба на камилата. Докосвате нашите шибани деца и това са последствията. И нито една полиция, нито един политик няма да ни спре.“

Пресечна точка на миграцията и ирландската идентичност

В момента, в който този аудио запис е изпратен на крайнодясната група, по-малко от четири часа след нападението, при което петгодишно момиченце е тежко ранено, в центъра на Дъблин погромите са навсякъде. Като размириците са подгрявани от световноизвестни звезди с милиони последователи като Конър Макгрегър. Многостранното влияние на Конър Макгрегър като боец, предприемач и знаменитост се е превърнало в синоним на ирландската идентичност. Шампионът от UFC е обвинен, че е подклажда антиимигрантски настроения и е подстрекавал към бунтове в Дъблин, след като е споделил антиимигрантски забележки в социалните медии. „Ирландия, ние сме във война“, заявява боецът от UFC в X – социалната мрежа, известна преди като Twitter. Коментирайки нападенията с нож в училище, Макгрегър казва на своите 10,2 милиона последователи в X, че са необходими действия за потушаване на тези „зачестили събития“. „Това е истинско доказателство за липсата на грижа за обикновените ирландски граждани. Невинни деца, безмилостно намушкани с нож от психично болен чужденец“, каза той. „Сред нас в Ирландия има сериозна опасност, която изобщо не трябва да е тук.“

Конър Макгрегър е изключително противоречива фигура, без скрупули той демонстрира симпатиите си към руския диктатор Владимир Путин. Те се срещат на финала на Световната купа по футбол 2018 в Москва. След решението на руския президент да нахлуе в Украйна в интернет отново се появиха видеоматериали и снимки на срещата на звездата на UFC с Путин. по-късно той качи снимки в Instagram и описа Путин като „един от най-великите лидери на нашето време“.

„Този човек е един от най-великите лидери на нашето време и за мен бе чест да присъствам на такова знаково събитие заедно с него. Макгрегър завършва публикацията си в социалната мрежа с фраза на кирилица, която се превежда като „Напред, Русия“. Малко повече от година по-късно Макгрегър се завръща в Русия, за да промотира своята марка ирландско уиски Proper Twelve. Като по време на пресконференцията ирландецът разкрива, че е подарил на Путин „първата бутилка“ Proper Twelve по време на Световното първенство по футбол.

Ирландската знаменитост Макгрегър е отявлен привърженик и на крайно десния Доналд Тръмп. Веднага след светкавичната победа над Доналд Сероне при завръщането си в UFC, Конър Макгрегър хвали президентството на Доналд Тръмп, характеризирало се с анти имигрантска реторика. Под пост на Тръмп, който отбелязва Деня на Мартин Лутър Кинг, като използва Twitter, за да приветства собствените си постижения за намаляване на безработицата сред афроамериканците, Макгрегър коментира: „Феноменален президент. Доста вероятно козът на САЩ (най-великият на всички времена). Най-вероятно един от тях във всеки случай, тъй като той седи на раменете на много невероятни гиганти, които са били преди него“.

В неотдавнашен видеоклип ирландският министър-председател насърчава мигрантите да се регистрират и да упражнят правото си на глас, което предизвиква недоволството на Макгрегър, което той споделя в X, като изтъква дългогодишен ирландски закон от 1984 г., който позволява на лица, които не пребивават в страната, да участват в избори..

За да се разбере възходът на крайно десните настроения в Ирландия, е важно да се разгледа историята на миграцията в страната. Ирландия, която някога е била нация на емигранти, търсещи по-добри възможности в чужбина, през последните години преживява значителен приток на имигранти. Разширяването на ЕС и имиграцията от страни като Индия, Бразилия, Филипините и Нигерия допринасят за по-разнообразното население. Последните данни на Централната статистическа служба показват, че една пета от населението на Република Ирландия е родено в чужбина. Въпреки че Ирландия се гордее с традицията си да приема новодошлите, тази демографска промяна създава предизвикателства и подхранва опасенията за недостиг на жилища, напрежение в обществените услуги и нарастваща престъпност. Съчетанието на тези фактори е благодатна почва за крайно десните движения, които се възползват от страховете и сеят разделение.

Крайната десница: Възникваща заплаха с наклон към Москва

Въпреки че в Ирландия няма изявена крайнодясна политическа фигура, каквато се наблюдава в други европейски държави, възходът на крайнодясната активност става все по-очевиден. Събитията в Дъблин служат като ярко напомняне, че крайно десните настроения не се ограничават до периферията на обществото, а проникват в основните дискусии. Крайно десните групи в Ирландия се мобилизират чрез публични протести, особено срещу бежанските центрове. Въпреки че по-голямата част от ирландското общество остава приобщаващо и толерантно, нараства загрижеността, че крайно десните активисти набират сила, използвайки антиимиграционна реторика, за да мобилизират подкрепа. Липсата на изявена крайнодясна фигура или партия затруднява ефективното решаване на този проблем и противопоставянето на основните причини, които движат движението.

Причини и предпоставки за ръст на крайно дясното

В нов доклад на Института за стратегически дискусии (ISD) се констатира, че влиянието на крайната десница в Ирландия се засилва, а технологичните компании не успяват да ограничат разпространението на подвеждащо и вредно съдържание онлайн. В проучването са разгледани над 13 милиона публикации от 1640 акаунта в 12 онлайн платформи за период от три години, като е установено, че „X“, по-рано известен като „Туитър“, е платформата, в която се наблюдава най-голяма активност, свързана с дезинформация. Намаляващата популярност на Facebook като цяло е обяснена с платото на нивата на активност в областта на дезинформацията, докато активността в Instagram е описана като „малка, но тревожна“.

Периодът на проучването е от 2020 г. до 2023 г., като дезинформацията свързана с пандемията Covid-19, са силно застъпени в изследваното съдържание. Наративите, свързани със здравната информация, активират много участници в тази екосистема на дезинформация, произвеждайки неверни твърдения, които предоставят на другите конспиративна леща, през която да гледат на света. С отшумяването на пандемията изследването показва „бърз спад“ в дискурса, свързан с Ковида, от началото на 2022 г., като фокусът се измества към войната в Украйна. До началото на 2023 г. имиграцията и въпросите на ЛГБТ+ се превръщат в основни теми за обсъждане от страна на участващите в разпространението на онлайн дезинформация и пропаганда.

ISD подчертава, че онлайн платформите не прилагат адекватно собствените си насоки за справяне с разпространението на невярна и подвеждаща информация. Той също така добави, че „прозрачността на алгоритмите“ е от съществено значение за справяне с вредната дезинформация онлайн, тъй като тези системи често стимулират подобно съдържание. Необходими са последователен мониторинг и анализ, за да се разберат правилно и да се противодейства на вредите, които произтичат от разпространението на фалшиви информации.

Владимир Путин се превърна в герой в ирландската онлайн екстремистка екосфера, докато властват конспиративните теории

Когато Русия нахлува в Украйна в началото на 2022 година, мнозина са шокирани от това колко далече може да стигне. Други обаче знаеха какво предстои и го предвидиха още преди години – Путин, който не можеше да допусне каквато и да е независимост в бившите съветски републики, в крайна сметка ще действа. Социалните медии са залети от дезинформация и пропаганда. Лесно е несигурността да проникне в ситуации като война и историите да станат вирусни, преди да се разкрие, че не са цялата истина. След това има сценарии, при които лоши актьори умишлено разпространяват лъжи или неистини, за да представят едната страна като зла, а другата като праведна. Или, в случая с войната в Украйна, за да представят диктатора Путин като герой, който води битка срещу гнусните сили на Запада.

Ирландските теоретици на конспирацията и екстремистки кръгове се впускат с хъс в битката и стават част от информационната война. Telegram изглежда се превръща в основния вектор, чрез който се разпространява дезинформация, свързана с продължаващата война, като в платформата се разпространяват проруски съобщения. Макар и да е само един от елементите на ирландското екстремистко организиране и пропагандиране, Telegram дава важна представа за промените в съобщенията в по-широката екосфера, изпълнена с фанатици.

Института за стратегически дискусии проучва съобщенията, публикувани в различни ирландски групи за борба с ваксинациите, конспиративни теории и крайно десни групи в Telegram за период от три дни – от 27 февруари до 2 март. Откриват се десетки съобщения, публикувани в подкрепа на руската инвазия, както и коментари, разпространяващи дезинформация и пропаганда. Някои от тях включват антисемитски и расистки забележки както за произхода на войната, така и за причините за инвазията. В един такъв канал потребителите редовно публикуват дезинформация и конспиративни теории за Украйна и войната там. Първоначално създадена за родители и учители, които са против ваксините COVID-19 както и против носенето на маски, публикация от канала на британския крайно десен екстремист Стивън Яксли-Ленън, известен още като Томи Робинсън, бе споделена без отпор от страна на другите потребители. В поста се твърди, че войната е „навременно отвличане на вниманието“ и че именно Западът е „КОРУМПИРАЛ [sic] Украйна и я е превърнал в механизъм за пране/изкарване на пари за демократите, включително за сегашния дрибльор начело“.

Telegram платформа за екстремизъм

През 2020 г. ирландски крайно десни групи, влиятелни личности и поддръжници превръщат Telegram в една от основните си онлайн платформи. В сравнение с 2019 г., когато шепа ирландски крайно десни канали публикуваха малко над 800 съобщения,

през 2020 г. 34 канала са публикували 60 377 съобщения. Този доклад илюстрира как Telegram се е развил сред крайно десните групи и поддръжници в Ирландия от маргинална платформа, за да се превърне в едно от основните онлайн пространства, използвани от много от тези структури за общуване, популяризиране съдържание, разпространение на дезинформация, организиране и мобилизиране. Telegram има ограничени политики за модериране на съдържанието и забранява само съдържание, което насърчава насилието на обществени места.

През януари 2021 г. Telegram надхвърля 500 милиона потребители след нарастване на популярността, дължащо се на нарастващите тревоги относно опасенията за неприкосновеността на личния живот и твърденията за възприемана цензура в платформи като Twitter, WhatsApp и Facebook. През последните години Telegram се превръща в ключов инструмент за комуникация, използван от радикални и екстремистки организации и групи по целия свят. През 2019 г. Telegram работи с Агенцията на Европейския съюз за правоприлагане за сътрудничество в областта на правоприлагането (Интерпол), за да премахне хиляди акаунти, свързани с ИДИЛ. В предишно проучване на ISD е разгледано как платформата се използва от крайно десните за публикуване на редица екстремистки материали, в които възхвалява тероризма и споделят наръчници, които помагат на хората да се подготвят за насилие.

Telegram се използва от крайно десни организации в Ирландия за атакуване на възприемани опоненти в медиите и за стартиране на целенасочен тормоз и клеветнически кампании срещу други. Освен това анализът им установява, че почти всяко десето съобщение, публикувано от ирландските организации, борещи се срещу блокирането и конспиративната теория COVID-19, в Telegram канали произхождат от крайно десни източници, което подчертава тревожно пресичане, което може да подхрани радикализацията, екстремизъм или насилие.

Ирландски екстремистки канали в Telegram споделят проруска дезинформация от източници, пряко свързани със службите за сигурност на Кремъл

В началото на март 2022 бе публикуван материал, в който се разглежда разпространението на проруска дезинформация в Telegram в продължение на три дни – от 27 февруари до 2 март. Общата тема беше, че Путин е нахлул в Украйна, за да подкопае предполагаемия режим на Запада за трафик на деца и да унищожи американските съоръжения за биологично оръжие в страната. Изглежда, че тези опорни точки произлизат от руски агенти, за да се рационализира инвазията. На 2 май правителството на Обединеното кралство разкри подробности за фабрика за тролове в Русия, занимаваща се с разпространение на проруска дезинформация онлайн. Според Министерството на външните работи доказателствата показват, че фабриката за тролове използва Telegram за активно набиране и координиране на нови поддръжници, които след това се насочват към профилите в социалните медии на критиците на Кремъл.

В ирландските екстремистки социални медии продължава да се разпространява проруският наратив. Една от темите за обсъждане, която се появява през последните седмици бе, че Украйна е въвела форма на система за социален кредит, подобна на тази в Китай. В този случай кредитната система трябва да разграничи тези, които са били ваксинирани срещу COVID-19, от тези, които не са. Последните щели да бъдат наказвани за липсата на ваксинация, като държавата им спира социалните плащания.

В същите групи в Telegram започва да се появява и ужасяващ антисемитизъм. В един от популярните канали с 2344 членове е публикувано съобщение, че „еврейските контрольори от Лондон, Вашингтон и Украйна“ се занимават с пропаганда срещу Русия. Канадската служба за сигурност на комуникациите (CSE) твърди, че Русия е „създала и разпространила фалшиви истории и разкази“, за да оправдае незаконното си нападение срещу Украйна.

В други канали на Telegram редовните актуализации за „руския военен напредък“ в Украйна включват подробни карти, показващи движението на войските и снимки на руски атаки. Една такава снимка претендира, че показва британска ракета, която руските сили са заловили от украински войници. Тези изображения са получени от свързан с руското правителство уебсайт, наречен SouthFront, който е засегнат от санкциите на САЩ.

Reclaim Ireland, ирландска политическа партия, се превръща в значителен източник на проруска дезинформация в Telegram. В манифеста на партията се твърди, че тя се дистанцира от екстремистките усилия, които подкопават либералния демократичен ред, и активно се опитва да ги предотврати. В него също така се подчертава значението на спазването на ирландската конституция и насърчаването на взаимните споразумения между икономическите оператори и свободното ценообразуване. Партията твърди, че има над 30 кандидати, които са се ангажирали да участват в следващите общи избори.

В нейния чат канал в Telegram проруските изказвания са многобройни, като потребителите обвиняват ирландското правителство, че е „симпатизант на неонацистите“, защото е допуснало украински бежанци в страната. Те също така обвиняват ЕС, ООН и СЗО, че са „терористични организации“. Друг потребител отрича, че руските войски са извършили военни престъпления в Украйна, като вместо това обвинява последната, че е извършител.

В същия канал бе показан пост, споделен от групата QAnon, в който се твъри, че Путин е нахлул в Украйна, за да „ПОЧИСТИ ОТРОВНАТА МЪРША В УКРАЙНА“. В този случай последната се отнася до очевидно централната роля на Украйна в трафика на деца и отнемането на органи. Твърди се, че публичните причини за инвазията, които са широко отразени в медиите, са „ЛЪЖИ ОТ ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА“.

Абонатите на конспиративните и екстремистките канали в Telegram, изтъкващи батальон „Азов“, не са нови, тъй като батальонът е част от украинската армия. Въпреки това репутацията на батальона служи като полезен чук, с който проруските актьори бият Украйна в информационната война. Времева линия, съдържаща споменавания на „Азов“ в Telegram от 1 февруари до 8 май, показва върхове и спадове. На 18 април се забелязва рязък скок на споменаванията на батальона, което се случва в същия ден, в който Украйна подава въпросник до ЕС като част от първата стъпка за получаване на членство.

В много от каналите на Telegram се наблюдава и значителна доза антисемитизъм, като противоречията между него и подкрепата за предполагаемата „денацификационна“ кампания на Русия не се споменават. Една особена антисемитска конспиративна теория, която се проявява в някои ирландски групи в Telegram, е теорията за „хазарската мафия“, според която съвременните евреи ашкенази са потомци на хазарите – племе, живяло в Украйна около VI в. Теоретиците на конспирацията и екстремистите използват това, за да твърдят, че ашкеназките евреи са фалшиви евреи и че настоящата война е продължение на конфликта между хазарите и местното население отпреди векове.

В своя канал, известният ирландски екстремист и бивш британски войник Роуън Крофт, известен още като Гранд Торино, стъпва на същата почва. Крофт одобрително споделя пост от канал за криптовалута, в който се заявява, че войната е „следващият етап в това глобално превземане“. По-нататък той нарича войната „фалшива“ и „инсценирана“ и твърди, че тя е организирана като такава, за да „въведе следващия етап на Голямото пренастройване“. Всъщност Путин е обучен „да играе злодея, но всичко това е само част от световната пантомима“. Един от коментаторите се съгласява с оценката, обявявайки мейнстрийм разказа за войната за „глупости“ и че „всичко е инсценирано“.

Други канали, първоначално посветени на протести срещу блокирането на COVID и заповедите за носене на маски, последват този пример – Световният лекарски алианс на Долорес Кахил популяризира публикация от Daily Expose – уебсайт, който редовно публикува дезинформация за COVID-19. Въпросният пост гласи, че „Ковида и Путин не са заплаха за вашата свобода; заплаха са хора като Шваб, Гейтс и Трюдо“. В него също така се подчертава, че войната е създадена, защото „разказът за пандемията започна да губи пара“ и че Путин е „последното страшилище под прицела на глобалистите“.

Но Световният лекарски алианс публикува и линк към статия, в която се излагат твърдения за предполагаемите реални мотиви за руската инвазия, които се повтарят в Telegram и социалните мрежи като цяло: Путин се насочва към американските биолаборатории и биологични оръжия в Украйна.

Във вече споменатия канал в Telegram, първоначално създаден за родители и учители, може да се открие същата конспиративна теория за биолабораториите. Коментатор в групата публикува видеоклип, за който се твърди, че показва как руските инвазивни сили участват в клещовидно движение, за да „прекъснат инфраструктурата на Кабала за техните биолаборатории, оръжия, трафик на хора и влак с пари“. По подобен начин в друг ирландски канал, който редовно популяризира конспиративни теории за пандемията, както и расизъм, историята с биооръжията също се появява. Администратор на канала публикува линк към уебсайта Veterans Today, в който се появи статия, в която се твърди, че нашествието на Путин е осуетило американска атака с биологично оръжие в Украйна. Според Южния правен център за борба с бедността (SPLC) сайтът е публикувал конспиративни теории за израелско участие в атентатите от 11 септември, а също така се е занимавал с отричане на Холокоста.

Подобни твърдения за биологични оръжия могат да бъдат открити в канала на ирландския клон на крайнодясната организация Proud Boys, както и в представянето на Путин като герой, който се бори срещу западните планове за т.нар. едно световно правителство. Там е публикувано, че „ЕДИНСТВЕНИТЕ места, които той бомбардира в Украйна, са американски военни биолаборатории. Сандра Гилтрап, крайнодясна активистка и съюзник на Кейхил, също споделя видеоклипове и постове, опитващи се да свържат сина на Джо Байдън, Хънтър, с войната. Тя публикува и карта на Украйна, която изглежда показва местоположенията на американските биолаборатории в страната с коментара: „Още сте будни?“.

Както във Facebook, така и в Twitter постовете за биолабораториите и биологичните оръжия се намират лесно. Един от най-известните крайнодесни говорители в Ирландия също популяризира теорията на конспирацията. В предаване на живо в началото на седмицата Греъм Кери казва на зрителите, че „Путин е унищожил 11 биолаборатории в Украйна, които са били внесени от семейство Байдън през 2014/2015 г.“. В същото видео Кери твърди, че войната в Украйна всъщност е опит за преврат срещу сегашното правителство, защото то е участвало във „филтрирането на деца по целия свят“.

При цялото говорене за биолаборатории и биологични оръжия това е просто още една теория на конспирацията, още една дезинформация, която да се добави към вече токсичната смес. Всъщност в Украйна изобщо няма ръководени от САЩ биолаборатории или лаборатории за биологично оръжие. Изглежда, че историята е възникнала в Twitter от акаунта на анонимен потребител, който платформата е премахнала много бързо. Но е било твърде късно и сега можем виждаме резултатите в цялата социална медия. Дезинформацията и пропагандата за войната са нещо обичайно. А в ирландския случай по-голямата част от тях изглежда произхождат от същата екосфера, която през последните две години разпространява безброй лъжи за COVID-19 и пандемията като цяло.

Това само по себе си може да говори за руско влияние. Неведнъж разследващите са установявали, че Русия е източник на дезинформация по време на пандемията. Изглежда, че същата тактика се използва и сега, когато Путин се включва в незаконна война. В статия за Foreign Policy Джъстин Линг посочва, че в рамките на няколко минути след руските ракетни атаки срещу Донецк, Одеса и Киев проруските канали в Telegram „предоставят подробности, снимки и видео от войната в реално време, на руски, английски, испански и френски език“. И, може би не напълно разбрано на Запад, Telegram е единственото приложение за социални медии в Русия, в което няма ограничения срещу „подкрепяните от държавата пропагандни кампании“. Като се има предвид разпространението на руската дезинформация, Линг правилно я описва като „фронтова линия на информационната война“.

QAnon се превърна в друг канал, който разпространителите на руска дезинформация започват да използват. Тъй като скандалният Q отдавна възхвалява Путин, по-широкото движение, подкрепящо автократа, не би трябвало да е изненада. Дейвид Гилбърт от Vice отбелязва, че в продължение на 11 месеца през 2021 г. линковете за Russia Today са били най-споделяните в средата на QAnon. Днес това се изразява в конспирации в групите на QAnon, които описват Путин като водещ битка срещу така наречените „конспиратори“ и трафикантите на деца в Украйна.

Ако се вгледаме по навътре в ирландския политически живот, има политически партии, които също използват войната за собствените си цели. Fine Gael отдавна започна дебат за ирландския неутралитет и изглежда настоява за увеличаване на разходите за ирландската армия. Разбира се, неутралитетът на Ирландия винаги е бил само теоретичен, тя никога не е била неутрална – от Втората световна война до постоянното използване на летище Шанън от американските военни. Но призивите за увеличаване на разходите за армията играят директно в ръцете на крайната десница, като Ирландската партия на свободата (ИФП) призовава за по-голямо финансиране на силите за отбрана. Логиката на ИФП е, че увеличаването на милитаризацията трябва да защити „суверенитета“ и „териториалната цялост“ на Ирландия. Джъстин Барет от Националната партия, който не пропуска възможност, също иска укрепване на ирландската армия. Говорейки по време на неотдавнашна партийна конференция, Барет заявява пред събралото се множество, че „не съм пацифист“, но въпреки това Ирландия трябва да стои настрана от военни „заплитания“ и че е против членството в НАТО. Вместо това той отбеляза, че подкрепя „милитаризиран ирландски неутралитет“ и „много по-силни отбранителни сили за Ирландия“.

В играта се преплитат много амбиции и планова, като Русия без съмнение прави всичко възможно, за да прокара един конкретен разказ, който е далеч от истината. Волно или не, собствените екстремисти на Ирландия също играят роля в руската кампания за дезинформация. Войната се е превръща в още един повод за атака срещу левицата и правителството наведнъж. Вместо да направят собствено проучване, както насърчават критиците си, те копират кремълската пропаганда. Без значение от текущото географско състояние на конфликта, това е война на целия континент в онлайн света. И Ирландия вече е дълбоко в битката.

Как работи радикализацията чрез събития в Ирландия

На 30 декември 2020 г. в Clonee, Co. Дъблин, в която е замесен 27-годишният Джордж Нкенчо, жител на Дъблин от нигерийски произход. В интернет се появяват видеоклипове, на които се вижда как Нкенчо, страдащ от психични проблеми, размахва кухненски нож и се нахвърля върху полицай пред дома си. Преди това Нкенчо е нападнал служител на местен магазин, след което се връща пеша, а полицаите се опитват да разрешат ситуацията, използвайки електрошок и лютив спрей. В интернет се появяват обвинения, които се опитват да представят Нкенчо като престъпник с многобройни присъди, но те се оказват неверни. Ирландски крайно десни канали в Telegram споделят инструкции как да реагират на стрелбата, за да разпалят расово напрежение, включително чрез разпространение на дезинформация и целенасочена омраза. Езикът и фразеологията, използвани от тези канали, се свързват с американската и международната крайнодясна идеология и идеологията на белия супремасизъм. В рамките на тези дискусии често са споменавани и насочвани с омраза леви политици поради изразените от тях симпатии към семейството. Ирландските крайно десни канали се опитват да очернят изследователите на дезинформацията като отговорни за разпространението на неверни твърдения.

В рамките на един час след първите съобщения за стрелбата, каналите на Telegram, свързани с крайно десните и антиимигрантските движения в Ирландия започват да споделят видеозаписи и да информират своите последователи, че е бил застрелян „африканец“ след пререкание с обществеността и полицаи. Малко след това жертвата е описана като „тъпа….“ и са публикувани скрийншоти на погребението на Нкенчо, заедно с добавени расови обиди и мемета, които назовават стрелеца като „член на Националната партия Шеймъс О’Хайд“. Това е меме, което редовно се използва в мрежата на белите супремасисти в периода след масовите масови стрелби в САЩ, за да заблуди журналисти и други да съобщават и споделят невярна информация.

Няколко различни неверни твърдения са разпространени по каналите. Първоначално, етнонационалистическите/антиимигрантските канали предлагат да разпространят твърдението, че служителят на Полицията, който застрелял Нкенчо, е бил „източноевропеец, представител на ЛГБТ общността“ и насърчават последователите да включат тези подробности в разказите, които разпространяват онлайн. Такива съобщения включват инструкции да прокарват „двата наратива“ – твърдения за „галски супремасист, който напада чужденец“ и „бял либерал, който атакува хомофоб“, показвайки тенденция на тези движения да се опитват да възбуждат да предизвикват всякакъв вид расово или етническо напрежение.

Имигрантите са престъпници

Друг показателен пример, как работи радикализацията в Ирландия е пожара в къща в Балбриган, Ко. Дъблин през август 2020 г. доведе до неверни твърдения в социалните медии, че къщата е принадлежала на „африкански наркодилър“ и африкански банди. Всъщност пожарът е причинен от електрическа повреда, която е довела до експлозия на резервоар за масло в задната част на имота. Семейството, което живеело в къщата, било принудено да се укрие за една седмица заради неверните твърдения. Преди пожара Балбриган често е бил мишена на ирландската крайна десница, а каналите на Telegram бързо разпространяват твърденията, че пожарът е причинен от „африкански наркобанди“. Фалшивите твърдения за наркодилъри и „африкански банди“ са подсилени от десните и хиперпартийните медии. През седмицата след пожара ISD регистрира 1138 съобщения от 21 канала, като в 862 от тези текстови съобщения се споменава конкретно Балбриган.

Градчето Балбриган, в северната част на Дъблин, е мишена на ирландската крайна десница от повече от 200 години, като първото споменаване на района е през ноември 2019 г. Онлайн крайно десните канали често изтъкват антисоциалното поведение в района, като споделят видеоклипове с чернокожи тийнейджъри в подкрепа на твърденията си, че за това поведение са отговорни „африкански банди“. Терминът „банди“ е утвърден расистки „троп“, който работи за уеднаквяване на чернокожото с престъпността.

Първото съобщение в Telegram, популяризиращо невярното твърдение, че къщата, пострадала при пожар през август 2020 г., е принадлежала на „африкански наркодилър“, идва от етнонационалистически/антиимигрантски, който едновременно с това е свързан с видеоклип на пожара, публикуван във видеоплатформата BitChute. Постът, придружаващ видеоклипа, е взет от текста на статията за пожара в Dublin Live, като е добавено заглавие, в което лъжливо се твърди, че „домът на африкански наркодилър“ е пламнал в Балбриган.

В дните след пожара етнонационалистическите/антиимигрантски канали в Telegram продължиха да натрапват твърдението, че зад инцидента стоят „банди“, и се опитват да свържат пожара и безредието с участието на чернокожи младежи в местен търговски център по-рано същия ден. Те също така споделят видеоклипове на горящ автомобил в района, за да прокарат тезата за „африкански банди“. В действителност колата е принадлежала на мъж, осъден за притежание на детска порнография, и е била подпалена от местни отмъстители.

Разказът за „бандите“ в Telegram е подхранван от статии от десните издания Gripst и The Burkean, които невярно твърдят, че в него са замесени „банди“. Ирландските етнонационалистически/антиимигрантски канали на Telegram отхвърлят медийното отразяване, което не подкрепя техния расистки разказ, като например радиопредаването на Найл Бойлан. В един от каналите на Telegram сегментът беше определен като „безсмислен“, защото не беше спомената думата „африканец“. Каналът твърди, че „общността на домакините“ (белите ирландци) е обвинявана за „проблемите, които създават заможните африканци“, което допълнително подхранва омразата и расовото напрежение към местната чернокожа общност. На 14 август цветнокожа ирландка бе подложена на расово мотивирано вербално насилие в Голуей, оформено като „фалшиво престъпление от омраза“. Това подчертава как ирландските крайно десни общности в Telegram са възприели тактика, подобна на тази на крайно десните групи в САЩ и в международен план, при която вината и приписването на насилие или престъпление вместо това се хвърля върху вътрешен човек или ляв агент-провокатор.

ЛГБТ+ и Хомофобия

През юли 2020 г. ирландските крайнодесни канали в Telegram започват хомофобска дезинформационна кампания срещу ирландския министър-председател Родерик О’Горман, който е гей. Кампанията твърди, че сексуалността на О’Горман го прави негоден за поста и че той е „апологет на педофили“. В продължение на две седмици 10 % от всички съобщения в Telegram, публикувани от ирландски крайно десни канали, се отнасят до О’Горман и обвиненията. Каналите на Telegram изиграват значителна роля в популяризирането на съдържание, което подвеждащо твърди, че О’Горман е „апологет на педофилите“ и подкрепя възгледите на Питър Татчел.

Telegram изиграва важна роля в кампанията срещу Родерик О’Горман, като позволява на крайно десни актьори да популяризират хомофобско съдържание и да разпространяват конспиративни теории срещу него. На 27 юни 2020 г. крайно десен канал в Telegram публикува скрийншот от телевизионен репортаж на RTÉ News, на който се вижда как О’Горман празнува избирането си за TD, целувайки партньора си Рей Хийли. Към публикацията е добавен надписът „министър на децата“, който посява семената за началото на кампанията на хомофобия срещу О’Горман.

Fathers Rights Ireland, организация, представляваща самотните бащи, публикува на 28 юни във Facebook изображение на О’Горман и партньора му, което предизвика поредица от хомофобски коментари, поставящи под въпрос способността на О’Горман да работи като министър. Използваните изображение и надпис са същите като тези, публикувани в Telegram ден по-рано. Telegram е централен форум, чрез който крайно десни актьори подсилват съдържание, в което се твърди, че О’Горман подкрепя възгледите на Питър Татчел, ветеран активист на ЛГБТК+, който е критикуван за коментарите, които е правил в миналото по отношение на секса между възрастни и деца. Онлайн публикациите, подчертаващи връзките между О’Горман и Татчел, са публикувани за първи път в крайнодесен политически форум на 30 юни 2020 г. В рамките на един час публикацията от форума беше споделена в силно влиятелен крайно десен ирландски Telegram канал, а до вечерта съдържанието се разпространява в Twitter, включително и в туитове на лидера на Ирландската партия на свободата Херман Кели.

Три различни петиции, призоваващи О’Горман да подаде оставка заради връзките си с Татчел, са споделени кумулативно 18 пъти в ирландските Telegram канали през този период. Един от етнонационалистическите канали насърчава последователите си да подпишат петицията, а след това ги съветва да се представят за избиратели на Зелената партия и да разпространят несъгласието с О’Горман сред членовете на партията. Кампанията за очерняне на О’Горман чрез обвинения, свързващи го с възгледите на Татчел, служи като отправна точка за крайно десните канали в Telegram за провеждане на по-широка кампания, прокарваща необосновани твърдения, които представят ЛГБТК+ активистите като подкрепящи педофилията.

През лятото на 2020 г. поддръжниците на конспиративната теория QAnon започват да превземат хаштагове, свързани с движението „Спасете децата“, както съобщава New York Times. От 2016 г. насам алт-десните и крайно десните активисти редовно обвиняват либерални, мултикултурни или леви политици или групи, че подкрепят или дават възможност за педофилия, като начин да разпространяват дезинформация и да обвиняват опонентите си в нещо, което вероятно се смята за най-тежкото престъпление, което може да си представим.

Ковид

Освен непосредственото си въздействие върху общественото здраве, пандемията COVID-19 предизвиква редица вредни действия не сако онлайн, но и офлайн. Като един от най-ярките примери е това, че Световната здравна организация нарече „инфодемия“, масовото разпространение на фалшива и подвеждаща информация, което от своя страна води до недоверие към здравните органи и подкопава реакцията към общественото здраве. Разпространението на дезинформация и конспиративни теории спомага за подхранването на антиваксърски разкази, които се утвърждават в световен мащаб в продължение на няколко десетилетия, и се проявяват в целенасочени конспиративни теории, развиващи омраза срещу ваксините. Междувременно екстремистките движения също се възползват от пандемията, използвайки я като възможност за мобилизация и призив за действие

На 12 септември 2020 г. в Дъблин се провеждат демонстрации срещу маските, в които участват крайно десни активисти. За популяризирането на митингите са използвани ирландски крайно десни и етнонационалистически канали в Telegram, които публикуват дезинформация за събитията, насочваща контрапротестиращите с антисемитски обиди и отхвърляща медийните съобщения за митингите. В периода 9-16 септември ISD регистрира 1795 публикации в 24 Telegram канала, като 79% от тях са текстови съобщения. От 24-те активни канала 15 са етнонационалистически/антиимигрантски, шест са крайно десни конспиративни, а три – крайно десни инфлуенсъри. Враждебността към медиите е основна характеристика на активността сред ирландските Telegram канали около тези митинги.

Митингите срещу маските са силно рекламирани от крайно десни канали в Telegram преди 12 септември. Най-широко споделяното съобщение е пост, призоваващ последователите да присъстват на протестите в Дъблин на следващия ден. Видеоклип в Twitter от Трейси О’Махони, адвокат, който води кампания срещу ограниченията на COVID-19 в Ирландия, е сред най-споделяните връзки през този период. Туитове и онлайн изявления на фигури, свързани с Националната партия, също са споделяни сред каналите на Telegram.

По време на протеста срещу маските пред Дайла (ирландския парламент) на улица „Килдаре“ на 12 септември, крайно десните канали в Telegram популяризират необосновани твърдения и конспиративни теории, в които се твърди, че инцидентът е инсцениран и че става въпрос за операция под „фалшив флаг“. Един от каналите твърди, че контрапротестиращите са организирали събитието, за да „очернят протестиращите“. Telegram е използван и за споделяне на връзки от други платформи, в които се съдържаше дезинформация. Два канала в Telegram засилват туитове, споделящи изображения на инцидента, в които се твърди, че той е „инсцениран“.

Враждебността към медиите и журналистите е основна характеристика на дейността в ирландските канали на Telegram около този инцидент. След като множество новинарски организации съобщават за инцидента пред Лейнстър Хаус, ирландските крайно десни канали насочват омразата си към медиите. Един от каналите нарича отразяването на събитията от предишния ден „откровени лъжи“. Репортажът на журналистката от Irish Independent Елън Койн за разпространението на конспирациите на КОВИД-19 по ирландските канали в Telegram също е използван за отправяне на женомразки обиди към журналистката.

Как крайната десница изопачава ирландската история


Политическият отговор и последиците от него

След бунтовете в Дъблин политическите лидери осъждат насилието, като подчертават необходимостта да се защити приобщаващото и толерантно общество на Ирландия. Министър-председателят Лео Варадкар изразява своята загриженост във връзка със събитията и предлага възможността за актуализиране на законодателството с цел справяне с онлайн подбуждането към насилие. Министърът на правосъдието призова за единство, както и към това политиците да се въздържат от използване на ситуацията за политически цели.

Политическият пейзаж обаче остава сложен, като опозиционни партии като Шин Фейн призовават за оставката на началника на полицията и на министъра на правосъдието. Последиците от размириците несъмнено ще предизвикат преоценка на стратегиите за правоприлагане и необходимостта от проактивни мерки за противодействие на крайнодясната заплаха. Предизвикателството се състои в намирането на баланс между защитата на демократичните ценности и предотвратяването на по-нататъшна ескалация на насилието.

Пандемията, заедно с предизвиканото от нея огромно изостряне на кризата на капитализма, беше възприета от крайната десница. Те се обръщат към тънката изостанала прослойка с КОВИДНИТЕ конспиративни теории. Можеха да го направят не, заради „дезинформацията в социалните мрежи“, както твърдят либералите,  а заради огромния цинизъм и недоверие към естаблишмънта, натрупани в дълбините на обществото.

А когато Варадкар и Мартин се хвърлят да подкрепят марионетната война на НАТО в Украйна, същата крайна десница разпалва антиимигрантски настроения заради украинските бежанци и отново бе обвинена „дезинформацията в социалните медии“. Но причината, поради която крайната десница можеше да се свърже с определена изостанала прослойка в Източната стена в Дъблин е, че тя свърза настаняването на бежанците с експлозивния гняв заради състоянието на жилищата в града.

Точно под повърхността на ирландското общество бушува огромен гняв срещу властта. Жилищната криза, състоянието на здравеопазването, разходите за живот и проимпериалистическата, антиработническа политика на управляващите партии са неговият източник. Като изопачават този гняв, свързвайки го фалшиво с миграцията, крайно десните вярват, че могат да преодолеят изолацията си, и имат незначителен успех в установяването на връзка с някои от най-деморализираните и потиснати слоеве в градове като Дъблин.

Ето защо не е достатъчно само да се изтласкат тези крайно десни главорези обратно в канализацията. Те трябва да бъдат накарани да се почувстват политически изолирани. Тяхната „антиустановеност“ е изключително тънка, но тя ще се изтърка в лицето на истинска антиустановена лява сила, а в момента такава не съществува. Шин Фейн, при всичките си нападки срещу естаблишмънта, явно е започнала да се подготвя да бъде уважавана партия на властта, може би в коалиция с някоя от традиционните, омразни десни партии.

По-широк европейски контекст

Въпреки че Ирландия може да е сравнително нова страна по отношение на възхода на крайно десните настроения, от решаващо значение е тези събития да се разглеждат в по-широк европейски контекст. Държавите на целия континент стават свидетели на появата на крайно десни политически партии и движения, които се възползват от опасенията, свързани с имиграцията, националната идентичност и икономическите трудности. Ирландия, със своята уникална история на емиграция и гостоприемна култура, трябва да се справи с тези предизвикателства, като същевременно се стреми да запази своето приобщаващо и толерантно общество.

В Заключение


Бунтовете в Дъблин разкриват наличието на крайнодясна фракция, която е готова да използва инцидентите за собствените си цели. Нарастването на крайно десните настроения в Ирландия се подклаждат посредством алтернативни медии, които се използват за разпространяване и легитимиране на подвеждащи разкази и как чуждестранните влияния са подтикнали ирландските кампании. Създават се настроения за мобилизиране срещу имиграцията, като представят търсещите убежище или бежанците като екзистенциална заплаха за Ирландия и се разпространяват лъжливи твърдения за ЛГБТ+ общността. Борбата срещу изменението на климата е представена като битка срещу „селска Ирландия“ и ирландските традиции и култура. Крайно десните политически партии, особено успешно, използват този наратив, за да се позиционират като защитници на селските интереси. Путин и Тръмп са рисувани като силни лидери с подчертани традиционно-патриархални характеристики.

В продължение на повече от 20 години изследванията на имиграцията и социалните промени в Ирландия се фокусират върху опита на имигрантите и върху това как се е променило ирландското общество. Най-новите изследвания разглеждат ирландските реакции на имиграцията и как политика в това число и социалната, гражданството и мисленето за ирландската идентичност могат да бъдат използвани за по-нататъшна интеграция на имигрантите и социално сближаване. Ирландия не е имунизирана срещу проблемите, недоволството и възприятията за несигурност, които насърчават антиимигрантския нативизъм в други страни. В Ирландия антиимигрантският популизъм е воден предимно от леви групи, като имигрантите са обвинявани за строгите икономии и подбиването на пазара на труда. Въпреки това опитите за антиимигрантски популизъм от страна на крайно десни партии преди изборите през 2020 г. не намират отклик сред избирателите.

Резултатите от изследванията сочат, че антиимигрантският нативизъм е повлиян в по-голяма степен от културни, отколкото от икономически тревоги. Проучване на Red C сочи, че една трета от избирателите могат да бъдат описани като леви, когато става въпрос за икономически въпроси, но консервативни по отношение на културното измерение, което включва отношението към имиграцията. Това съвпада с подкрепата за популистките десни партии в цяла Европа.

Най-успешната ирландска крайнодясна политическа партия до момента е Ailtirí na hAiséirghe (Архитекти на възкресението), основана през 1942 г. Тя израства от ирландско езичното дружество Croabh na hAiséirghe (Клон на възкресението) и в пика на своето развитие през 1945 г. наброява около 2000 членове. Партията предлага налагане на използването на ирландския език и се застъпва за военно нахлуване в Северна Ирландия. Най-близкият ù съвременен еквивалент е Националната партия, ръководена от Джъстин Барет. След бунта срещу блокадата в Дъблин през февруари 2021 г. Барет се появява във видеоклип в YouTube, заобиколен от снимка на Патрик Пиърс и трикольора. Подобна символика се откроява наред с антиимиграционните речи, качени в социалните медии от други крайно десни групи, които се позиционират като алтернатива на Шин Фейн.

Съвременната крайна десница, изглежда съзнателно, предизвиква онази ирландска идентичност, която е преобладавала преди няколко десетилетия, когато Ирландия е културно и икономически изолирана. Те са повлияни от QAnon и теориите на конспирацията, но крайно десните партии се стремят да привлекат някогашните консервативни избиратели, които вече не са ухажвани от по-големите политически партии.

Ако се приеме че Telegram е крепостта на радикалното крайно дясно, на практика всички най-изявени участници в ирландската екосистема за заблуда и дезинформация са много активни в Twitter(X), като някои от тях имат стотици хиляди последователи. Елон Мъск купи Twitter в края на 2022 г. и не пожела да предприеме мерки за спиране на разпространението на дезинформация в платформата, като дори реабилитира основните разпространители на лъжи. Самият Мъск публикува фалшиви конспиративни теории в личния си акаунт в X и споделя туитове на антисемити и други расистки коментатори.

Теорията на конспирацията е теория, която предполага зловещ заговор, организиран от влиятелни участници, често разглеждан като таен или езотеричен. Крайно десните общности, са групи и лица, които подкрепят политически или социални системи от убеждения, отличаващи се с поне три от следните пет характеристики: национализъм, расизъм, ксенофобия, антидемократизъм и силно държавно застъпничество. Тези групи не са против демокрацията по принцип, но имат различно отношение към нея. Крайнодесните или радикално левите групи, които обикновено се коренят в марксистки, социалистически или анархистки идеологии, преследват антикапиталистическа, антиимпериалистическа и антифашистка програма, често с интернационалистически възгледи. Като етнонационализмът е форма на национализъм, при която нацията се определя по отношение на етническата принадлежност, с общо наследство и култура въз основа на етническата принадлежност. Превъзходството на бялата раса се дефинира като вяра в нейното превъзходството над небялата раса и може да доведе до насилие или геноцид над нея. Операциите под фалшив флаг са действия, които се извършват с цел да се заблудят наблюдателите и да се прикрие източникът зад дадено действие, като целта е да се обвини друго лице или група.

Този хибриден пейзаж на заплахи представлява ново лице на екстремизъм. Чрез използване на по-широки оплаквания, активизмът срещу затварянето на домовете предоставя възможности за нови аудитория, която не е мотивирана от изключващи и супремасистки идеологии, за да бъдат привлечени към на екстремистите, както и да ги подтикне да се включат във вредна дейност. Реакции за противодействие на екстремизма, разработени за предизвикателствата на крайнодесните екстремистки движения, не са достатъчно подготвени за тази по-широко разпространена заплаха, където аудиторията на екстремистките послания и групи участващи във вредни дейности, се простират отвъд традиционните движения.

След нахлуването на Русия в Украйна поддръжниците на Владимир Путин наводняват интернет с дезинформация, която се превръща в паралелна информационна война, водена в реално време във Facebook, Telegram и Twitter. Нито една държава не е избегнала информационната война на Русия, с изключение на различните нюанси на теоретиците на конспирацията и крайно десните екстремисти, а в Ирландия те приеха войната като за най-новото си хоби, разпространявайки руска дезинформация в своята екосфера.

Това което се случва в Ирландия, задължително трябва да бъде изследвано и през историческия контекст на развитието на СССР и оказваната подкрепа на различни терористични организации по цял свят. Официалната Ирландската Републиканска Армия (ИРА) поддържа тясни връзки със Съветския съюз. Един ирландски дипломат в Москва пише, че Ирландия е предоставила на Съветския съюз „удобна тояга, с която да бие Запада“.

Контакта между Ирландските републиканци и Съветският Съюз е официално установен през 1925 г., когато ИРА изпраща делегация в Москва, за да поиска финансиране и оръжие. Групата, водена от активиста Корк П. А. Мъри, се среща с Йосиф Сталин и се съгласява да шпионира за Съветския съюз във Великобритания и Америка срещу месечно възнаграждение от 500 лири. Според, един от свидетелите на събитията, Тим Пат Куган руснаците попитали гостите си: „Колко епископи обесихте?“, а когато отговорът бил нито един, те отвърнали: „Е, вие изобщо не сте сериозни“.

ИРА поддържа контакти с офицери от разузнаването на Червената армия в Лондон и Ню Йорк, като предоставя военно разузнаване и урежда фалшиви паспорти за съветските агенти. ИРА се опитва да подкрепи и съветските интереси в Китай, като руснаците са силно ангажирани с Чан Кайши. Ирландците виждат в споразумението начин да се сдобият с пари и евентуално с оръжие, докато руснаците искат информация за британски и американски оръжейни технологии и се надяват, че ИРА ще насърчи просъветската политика, която се сблъсква с финансови кризи и се налага да освободи повечето от щатните си служители.

По време на студената война, ИРА (както и ООП – Организацията за Освобождение на Палестина) стават част от терористичния интернационал на СССР. От 1969 г. до 1998 г. въстанието на Ирландската републиканска армия (ИРА) срещу британското управление в Северна Ирландия е свързано с кървави нападения срещу цивилни граждани. Кайл Ортън свързва този конфликт с по-широката история на тероризма. През ноември 1969 г. ИРА иска от Съветския съюз оръжия за самозащита, което е одобрено от Съветския съюз, първата пратка е доставена през 1972 г., а през декември 1969 г. ИРА се разделя на две – Официална ИРА (OIRA) и Временна ИРА (PIRA). ПИРА става част от преплетената мрежа от международни терористични групировки, които получават съветска подкрепа през последните 30 години на Световната война. Съветският съюз използва двуфакторен метод, за да се дистанцира от терористичните групи: делегира (ползва за прокси) операции на подчинени народи, особено на източногерманските, и използва вторични посредници като Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и държави като Сирия и Либия. През 90-те години на ХХ в., след разпадането на Съветския съюз, групировки като ПИРА и ООП се оказват в положение, в което дори трябва да се преструват, че участват в „мирни процеси“.

Ефективното справяне с хибридната война е предизвикателство, което ще изисква стратегии от ново поколение, както в областта на политиката, така и в проактивното програмиране. Това включва необходимостта от нова концептуална рамка за справяне с експанзията, конспиративните заплахи; ново поколение интервенции за противодействие на посланията на тези движения и извеждане на хората от техните гънки; международно сътрудничество за справяне с тези заплахи; и по-ефективно регулиране на социалните медии, което да се фокусира върху на проблемите, свързани с дизайна на платформите, които улесняват разрастването на тези движения.

Материалът е любезно предоставен от Angel Analytical London и е изготвен е от Илиян Кузманов, журналист и анализатор, изследващ процесите в Русия и Африка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече