Комисията по бюджет и финанси заседава извънредно

0

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще заседава извънредно, за да обсъди за второ гласуване законопроектите за промени в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

Те бяха приети от депутатите на първо четене в пленарната зала на 26-и август. Вчера беше крайният срок за внасяне на предложения от парламентарните групи за промени в текстовете между първо и второ четене на двата проекта. 

Актуализацията осигурява 134 милиона лева за Здравната каса, като ключови са 120 млн. от тях. Те са предназначени за посрещане на covid вълната и се предвижда да бъде разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

Друго предложение е магистър-фармацефтите, работещи на първа линия в аптеките на болничните заведения, също да получават допълнително възнаграждение в размер на 600 лева.

Най-разнообразни са идеите на депутатите за промени в размерите на пенсиите.

  • От БСП искат преизчисляването им на базата на осигурителен доход от 2018 година и то – ако е по-благоприятно за пенсионерите.
  • ГЕРБ-СДС предлага добавка от 100 лева за всички пенсионери.
  • ДПС предлага добавката да е 120 лева, а от ИБГНИ предлагат тя да остане 50 лева.

След заседанието на Комисията по отбраната в Народното събрание стана ясно, че на комисията по финанси ще бъде предложено да одобри 14 500 000 лева за военните, които охраняват границите ни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече