Комисията по отбрана на НС одобри да изпратим ракети за С-300 на Украйна

0

С 11 гласа „за“ и 4 „против“ Комисията по отбрана на Народното събрание прие Проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна.

Предлага се страната ни да дари неизправни зенитно-управляеми ракети от противовъздушната отбрана и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост.

Вносители на проекта са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а сред подписалите са Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев защити предложението:

„Тука въобще не става въпрос за освобождаване от зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, а предложението, което аз видях тази сутрин, даже не много рано – преди 3 часа, е ние да дадем ракети, които не подлежат на ремонт, да предоставим такива ракети на Украйна, не става въпрос за предоставяне на зенитно-ракетни комплекси“, каза Тагарев.

И още: „Едно такова решение и предоставянето на неизправни ракети на друга страна по никакъв начин няма да накърни боеспособността и боеготовността на Българската армия. По никакъв начин, ние не можем да ги използваме, правени опити да се възложат ремонти, всичките са неуспешни. До момента не намираме, така ме убеждават експертите, че няма няма начин как тези ракети да бъдат ремонтирани“.

От опозицията реагираха остро. Според тях предоставянето на ракетите е стъпка към лишаване изцяло от зенитно-ракетните комплекси на страната.

От БСП отново поискаха оставката на министъра на Тодор Тагарев. Борислав Гуцанов заяви:

„Факт е, че вие посягате на последните зенитно-ракетни комплекси на България. За кое да говорим повече? Вие сте министър на отбраната на България или на Украйна? Единственото, което можете да направите, е да подадете оставка и няма какво повече да говорим“, заяви Гуцанов.

От „Възраждане“ препоръчаха въоръжението да се ремонтира и да се използва в България. Николай Дренчев коментира:

„Имахме зенитно-ракетни комплекси, ако сега започнем да ги раздаваме, ако започнем да ги снемаме от въоръжение поради причина, че вече са остарели – даже не морално, а чисто технически остарели, наистина мисля, че това е една убийствена посока, в която тласкаме нашата армия, и то я тласкаме по политически причини“.

Александър Вълчев от ИТН обясни, че от партията им одобряват предоставянето на боеприпаси, но не и зенитни ракети:

„От „Има такъв народ“ винаги сме били за солидарност с Украйна, но сме силно обезпокоени от точка първа на решението –  предоставянето на ракетите за С-300, тъй като, доколкото сме запознати, това е, може да се каже, последният щит, на който може да разчита България, в случай, че стане нещо“.

Междувременно министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че очаква от депутатите да одобрят проекта за инвестиционен разход от над 1,3 млрд. долара за модернизиране на Сухопътните войски. Проектът вече е одобрен от Министерския съвет. Става дума за закупуване на бойна техника за оборудване на три батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Тагарев призова това да стане до излизането на депутатите във ваканция заради местните избори. 

Според приетия от Министерския съвет Проект за инвестиционен разход началото на доставките на бойните машини трябва да е третото тримесечие на 2025 година. Краят – първото тримесечие на 2028 г. В проекта е записано, че новите машини ще ни струват малко над 2,5 милиарда лева.

Предложението е машините да бъдат изплащани за петгодишен период на вноски – така, както се е случило с финансирането на втората партида от осем изтребителя Ф-16. Още тази година е предвидено плащане от около 479 милиона лева.

Най-високите вноски са през 2024-та и 2025 година – по 600 милиона лева. В проекта като индустриално сътрудничество е предвидено асемблиране на машините в България, поддръжка и ремонт у нас на машините.

А началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че Българската армия има в наличност няколко дефектни ракети за зенитно-ракетните комплекси С-300. Той не уточни броя им, но каза, че е по-добре да не ги съхраняваме, защото представляват опасност за живота на личния състав при съхранението им. 

Според адмирал Ефтимов има доказателствени документи, че тези дефектни ракети не могат да бъда ремонтирани в България.

„Те не са много, те са няколко бройки, има информация за това нещо, аз съм я докладвал. Това е държавна собственост. Ако държавата реши да ги използва, за да има някаква държавна изгода. За нас е по-добре да не ги съхраняваме. Някой път е опасно, държим ги в различни складове. Не искаме да застрашаваме живота на личния състав.

Ние не можем да ги ремонтираме. Имаме доказателства, документ, че не можем да ги ремонтираме“.

Адмирал Ефтимов обяви, че Българската армия няма проблем да осигури и сега противовъздушната отбрана на страната:

„Имаме проекти за придобиване, за модернизиране на системи за противовъздушна отбрана, но мога да заявя, че това, което имаме на въоръжение в Българската армия, с малки изключения, е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения“.

Днес на полигона „Ново село“ адмирал Ефтимов и командира на съвместното командване на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч наблюдаваха демонстрации на заключителния етап учението на многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия – „Noble Blueprint -2023“.

Снимки от Ново село – Стоян Радев:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече