Коронавирусът затвори манастири в Атон

0

Светогорският манастир ”Свети Павел” е поставен под карантина. Причината – през последните няколко часа в него бяха установени осем случая на коронавирус, съобщи АНА-МПА. Според информацията, един монах е откаран за лечение извън Атон, защото състоянието му е преценено като сериозно.

„Свети Павел“ е един от 20-те православни манастира на Света гора, 14-и поред в манастирската йерархия. Намира се в югозападната част на полуострова. В  манастира постоянно живеят 30 гръцки монаси. 

На Света гора е изпратен екип на гръцката служба за обществено здраве.  Съобщава се за поне един случай и в друг манастир – „Хилендар” и  още един – в скита „Лакоскити”.

Управата на Атон, Свещеният Кинотис, е ограничил до минимум броя на поклонниците на Света гора. При отпътуването им от пристанищата Урануполи и Йерисо задължително се измерва температурата на всички посетители.

Монасите в Света гора попадат в най-рисковата група за тежки усложнения от коронавируса и гръцките власти обмислят манастирите да бъдат напълно изолирани за известно време.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече