КПКОНПИ наложи глоба на ректора на ЮЗУ за конфликт на интереси

0

КПКОНПИ е установила конфликт на интереси за проф. д-р Борислав Юруков – ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Ръководителят на висшето училище в нарушение на закона е разписвал заповеди за допълнителни възнаграждения на преподаватели и администрация, включително и на себе си.

Проверката е за периода на миналия и настоящ мандат на ректора. Производството е започнало по сигнал, в който се съдържат твърдения за това, че в качеството си на ректор на ЮЗУ проф. Юруков е издал 21 заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително и на самия себе си.

В обясненията си пред Комисията за конфликт на интереси проф. Юруков е отрекъл да е правил това еднолично, а решенията са били вземани от Ректорския съвет, който обаче няма такива правомощия.

Във всички списъци за допълнителни трудови възнаграждения от 2017 до 2020 година фигурира и името на ректора, който е издавал заповедите. 

С решението на КПКОНПИ е наложена глоба на ректора от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага. 

Проф. Юруков не беше открит за коментар. Такъв отказаха и тримата професори, които бяха основни негови опоненти в последния избор на ректор и подадоха редица сигнали за нарушения в Югозападния университет , включително и до МОН. Според тях в доклада на министерството е констатирано, че Ректорът си е изплатил 50 хиляди лева за неползван отпуск.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече