Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

0

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия. Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов. 

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения.

В интервю за предаването „Преди всички“ Маринов подчерта, че в аптеките няма проблеми с електронните рецепти. „Почти няма неизпълнени рецепти“, отбеляза той и добави, че не трябва да се смесват проблемите с вида на рецептите и този с недостига на лекарства. По думите му и в момента в електронните рецети лекарите могат да посочат възможна генерична замяна. Според него голяма част от лекарите са продължили да изписват електронни рецети, въпреки досегашната възможност това да става и на хартия. 

Димитър Маринов не вижда проблем в новата ситуация

Д-р Десислава Кателиева – председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, подчерта обаче, че от 1 април ограничават достъпа до антибиотично лечение на сериозна група пациенти в отдалечените райони, където няма лекари. Тя обясни това с факта, че голяма част от спешните екипи са от долекарски екипи, а те не могат да отпускат електронни рецепти

„В центровете за спешна медицинска помощ има повече медицински фелдшери и лекарски асистенти отколкото лекари. До този момент те издаваха книжни рецепти. От 1 април медицинските фелдшери и лекарските асистенти, съгласно наредбата за издаване на медицински рецепти, нямат право да издават електронни рецепти, защото първо нямат достъп до електронната платформа, второ – защото нямат електронен подпис, трето – защото законът не им го позволява“.   

Д-р Кателиева смята, че това е трябвало да бъде променено и лекарски асистенти и фелдшери да имат достъп до електронната платформа. Като друг проблем тя посочи, че много малко от лекарите в извънболничната спешна помощ имат електронни подписи, а без такива не могат да издават електронни рецепти. Според нея електронната рецепта не е добър вариант в спешната и неотложна помощ. Д-р Кателиева напомни, че още преди половин година са настоявали тези екипи и кабинети да могат да издават и книжни рецепти, за да може да се избегнат проблемите. 

Според Сдружението на лечебните заведения от специализираната извънболнична помощ изцяло електронното предписване на антибиотик е правилна и необходима стъпка в посока по-ефективен контрол върху употребата на антибиотици, но в същото време трябва да има изключения, които да дават възможност на лекари да изписват тези медикаменти и на хартиена рецепта. Катя Ганова, която е председател на сдружението, посочи, че има лекари, които нямат сключен договор с НЗОК и не разполагат с необходимия софтуер. Тя даде пример с възрастни лекари, които работят и след пенсионирането си и имат индивидуални практики. Затова, според нея, трябва да има изключения и възможност за работа с хартиени рецепти. Засега обаче това не се предвижда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече