Криминализират отказа на шофьори от проверка за употреба на наркотици

0

Депутатите се захванаха със законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Вносители на законопроектите са цели седем: два на Министерски съвет, два на Корнелия Нинова и група народни представители, Росица Кирова и група народни представители, Костадин Костадинов и група Народни представители и Христо Терзийски и група народни представители.

Със законопроекта се предлага и включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение в случаите, когато то не е собственост на дееца – именно, за да се предотврати последващо използване на това моторно превозно средство за същите такива цели.

Законопроектът цели осигуряването на ефективно противодействие на тази престъпната дейност с изключително висока степен на обществена опасност;

премахване на чувството за ненаказуемост и на възможността за голям кръг лица да се ориентират към организиране, транспортиране, подпомагане и превеждане на нелегални мигранти, генерирайки с това сериозни финансови ресурси, без висок риск от сериозни, съразмерни на обществената опасност наказания.

Предвижда се преодоляване на законодателна празнина в чл. 343, ал. З от Наказателния кодекс, където местопроизшествието не е изрично посочено като квалифициращ признак на престъплението, с изключение на признака „извършено на пешеходна пътека“. 

С приемането на предложението ще се постигне по-тежка наказуемост за деяния,

извършени чрез управление на моторно превозно средство с навлизането му на други площи, намиращи се извън пътното платно, на които се намират пешеходци — като тротоари, спирки на обществения транспорт и други, тъй като тези конкретни престъпления са с изключително висока степен на обществена опасност.

Необходими са по-строги мерки срещу водачите на моторно превозно средство, които сами са се поставили в състояние след употреба на алкохол или наркотични вещества

или техни аналози, или съзнателно, след като им е отнето правото да управляват моторно превозно средство отново са седнали зад волана. Предлага се като санкция срещу такива водачи да бъде отнето управляваното от тях моторно превозно средство за определен срок, след изтичането на който те могат да си го получат обратно, като същата санкция под формата на временна принудителна мярка ще действа и превантивно, с цел намаляване на пътно транспортните произшествия с пострадали или загинали.

Законопроекта предвижда още криминализиране отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози,

с цел постигане на превантивно, предупредително и питателно въздействие върху поведението на водачите, като отказ от проверка и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по реда, който е предвиден за това.

Предвижда се и премахване на контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство,

с цел намаляване на административната тежест върху водачите, тъй като и в момента се поддържа база данни с информация за нарушенията и броя контролни точки на водачите. Целта на промените е повишаване на безопасността на движението по пътищата и подобряване на административното обслужване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече