Кристалина Георгиева се връща към глобалните предизвикателства

0

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че отново ще насочи вниманието си към сериозните глобални предизвикателства.

Тя каза това е интервю за Ройтерс, след като изпълнителният съвет на Фонда изрази пълното си доверие в лидерските й качества и намери за необосновани твърденията, че като главен изпълнителен директор в Световната банка тя е била замесена в манипулиране на данни за доклада „Да правиш бизнес“(Doing Business) от 2018 година.

„Имаме да се борим с тежки проблеми и имаме нужда институцията да заеме твърда позиция в служба на членовете си“, каза Георгиева.

Тя посочи, че планира да се срещне със служителите на МВФ идния понеделник, след първата седмица от годишните срещи на Фонда и Световната банка.

Ръководителката на МВФ подчерта опасенията си, че задълбочаващото се разминаване между икономическото представяне на развитите и развиващите се икономики може да застраши световното възстановяване от пандемията от Ковид-19.

Запитана дали доверието в МВФ е пострадало от сагата около доклада, Георгиева отговори, че предполагаемото манипулиране на данни е свързано с конкретен продукт на Световната банка – класацията „Да правиш бизнес“ (Doing Business), към която и в миналото са отправяни критики. Тя каза, че „има абсолютно пълно доверие“ в достоверността на данните на МВФ.

„Мисля, че ще бъдем съдени по работата ни като цяло“, отбеляза тя, допълвайки, че отговорът, получен за публикувания вчера доклад „Световни икономически перспективи“ и ангажиментите й към организации на гражданското общество и представители на правителствата отразяват факта, че се запазва „силната, изграждана с десетилетия основа на доверието“ в МВФ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече