Кунчев: Бустерната доза – 3 месеца след втората игла или два след еднодозова ваксина

0

Бустерната доза ваксина срещу Covid ще се поставя три месеца след завършен ваксинационен цикъл с втора доза и два месеца, след еднодозовата ваксина. Това обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„Изследванията показват, че този интервал от 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита в сравнително кратък период. Конкретният повод е точно Омикрон заради много ефективното много бързо и лесно предаване“.

Поставянето на бустер по новите правила ще може да се направи още утре, допълни доц. Кунчев. Експертите от информационно обслужване вече са се заели с промените в системата.

„Имаме уверението на „Информационно обслужване“, че това ще може да стане от утре. Те работят тази вечер по въпроса да променят информационната система, софтуера. Мисля, че ще успеят, тъй като системата е създадена така, че сравнително бързо да могат да се правят такива корекции“.

Засега трета доза ще има само за възрастните. Такава не се предвижда за децата от 5 до 11 години, коментира още държавния здравен инспектор. Срокът за поставяне на противогрипни ваксини на хора над 65 години се удължава до края на януари 2022 година. Това е решил Националният съвет по имунопрофилактика по искане на общопрактикуващите лекари, обяви още държавният здравен инспектор. „Поради необходимостта от 14 дена интервал между бустерна доза, към която има голям интерес в момента, и грипна няма време това да стане в рамките на декември. Самите общопрактикуващи помолиха за такава промяна, ние се обърнахме към НЗОК, тя е съгласна, така че те ще могат да работят по тази програма за този сезон до края на януари“.
По време на Съвета по имунопрофилактика е взето решение и за удължаване на програмата на Ротавирусна инфекция. Тя ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Предстои и одобряването от Министерския съвет.  „Това е въпрос на формалност, така че всички деца, всички бебета, които имат желание родителите, да могат да се имунизират безплатно срещу ротавирус“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече