Кунчев: Доказано Омикрон вече е в България, 12 са положителните проби

0

Доказано Омикрон вече е в България. 12 положителни проби на Covid варианта са установени у нас.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг днес.

9 от заразените са мъже, 3 са жени, 7 са без ваксинация, 5 от тях са напълно ваксинирани преди година.

Само един от заразените е пътувал в чужбина.

Засега при никой от заразените не се налага болнично лечение. 11 от тях са от София-град, а един – от София-област. От ваксинираните никой не е с бустерна доза:

„Седем от дванайсетте са без ваксинация, пет имат ваксинация, повечето от тях преди девет месеца с пълна ваксинационна схема, в смисъл с две игли – има и „Пфайзер“, има и „Модерна“, и един от хората е с една игла „Янсен“.

По отношение на възрастта, абсолютно всички възрасти са представени – от младежка до възрастта над 65 години. Данни за пътуване извън България има само при един от тях, който е в София. Той се е върнал преди два дни от Великобритания.

Пробите, които сега излязоха, са общо 275 от последното секвениране, като те са събрани от 41 лечебни заведения от 21 области в страната и тези проби с Омикрон съставляват 4,4% от всички положителни. Останалите 95,6 са от познатия ни вариант Делта“, коментира Кунчев.

Той каза още, че очаква по-бързо разпространение на Омикрон до степен да стане доминиращ вариант, като не изключи налагането на нови мерки:

„Всичко може да се очаква, всичко зависи от ситуацията, която следим непрекъснато. Това, с което не можем да направим компромис, и няма да се съгласим въпреки натиска, въпреки желанието на различни хора, включително сдружения, производители, туризъм е, че не може да направим компромис със здравето на хората и с това да поставим на колене здравната система и тя да не може да си изпълни задълженията“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече