Лаура Кьовеши: Само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие

0

На пресконференция в Дома на Европа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие. Преди това Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски“ пред Дома на Европа.

Следващата седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще започне нова процедура за избор на още шестима делегирани прокурори от България. Срокът беше оповестен от Лаура Кьовеши след разговор с  главния прокурор Иван Гешев и със съдебните кадровици. Магистратите трябва да имат прокурорски опит по финансови дела и опит в сферата на международното сътрудничество.

Кьовеши гарантира, че ако някой се опита да се намеси в работата на делегираните прокурори, това ще стане публично достояние.

Кандидатите трябва да отговарят на критерии за независимост и прокурорски опит в разследването на дела от компетентността на европейската прокуратура. Процедурата ще бъде открита идната сряда, уточни Лаура Кьовеши:

„Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначаване. Националните власти могат да отправят предложения, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги. И ако тези нови шест предложение не изпълнят критериите, аз няма да направя предложение за назначаването им“.

Във втория ден от посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима. Посещението на Кьовеши е заради непопълнената квота на  българските представители.

Повече от час европейският главен прокурор отговаря на журналистически въпроси в края на работното си посещение в София. Тя отказа да коментира протестите срещу главния прокурор, на които стана пряк свидетел, както и наложените санкции на шестима българи по глобалния закон „Магнитски“. 

„Не става дума за доверие, а за спазване на законите и Регламента за Европейската прокуратурата“-  така  Кьовеши отговори на въпрос дали има  доверие в българското държавно обвинение:

„Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко предпоставки: от независимостта, от законодателните инструменти, от ресурсите – човешки и финансови. Дори ако имате независимост и добро законодателство, но нямате добър бюджет, не можете да сте ефективни. И, разбира се, зависи от качеството на хората. Ето защо за Европейската прокуратура е важно да има най-добрите прокурори – независими, активни и смели прокурори“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече