Лукашенко плаши с война

0

Границите на Беларус останаха отворени днес, след като президентът Александър Лукашенко обяви, че ще бъдат затворени и предупреди за възможна „война“ със съседните страни, които той обвинява, че подкрепят процъфтяващото опозиционно движение.

Граничната служба на страната заяви, че „има засилени проверки“ и „са разположени тактически подкрепления“, но че „контролно-пропускателните пунктове позволяват на хората да влизат и излизат“.

Лукашенко, който управлява 26 години, каза в четвъртък на женски форум, че „половината“ от беларуската армия ще бъде разположена по границите на страната с Литва, Латвия, Полша и Украйна. Самите граници ще бъдат затворени с оглед на заплахата от „гореща война“, добави той. „Не искам страната ни да влезе във война и още по-малко Беларус, Полша и Литва да станат арена на военни действия, където да се решават проблемите на други хора“, каза Лукашенко.

Откакто постигна убедителна победа на изборите на 9 август, човекът, наричан понякога „последният диктатор на Европа“, се сблъсква с масови улични протести, призоваващи го да се оттегли. Неговото правителство твърди, че конците на опозиционното движение се дърпат от западните страни.

Лукашенко е изпращал армията по границите на Беларус няколко пъти, изправена пред предполагаеми чужди заплахи, като през лятото насочи войниците си към Русия.

Докато преди изборите той обвиняваше Москва, че иска той да се оттегли, за да подчини по-лесно Беларус, Лукашенко направи пълен завой след гласуването, опирайки се на президента Владимир Путин за подкрепа срещу протестиращите. Въпреки че Русия първоначално беше уклончива, тя обеща подкрепа и обвини за протестите западните сили, водени от САЩ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече